Voetbalkenners wegen topmatch tegen Anderlecht: 'Union kan geschiedenis schrijven'

Abel Berkvens, Jaani De Koker
23/04/2022

| Union neemt het zondag op tegen Anderlecht

Zondagavond staat de (voorlopig) belangrijkste Brusselse derby van het seizoen op het programma: Union - Anderlecht. De inzet van de eerste match van de play-offs is voor beide ploegen torenhoog en voor paars-wit is een bezoek aan de troepen van Felice Mazzù bepaald geen makkelijke verplaatsing. "Anderlecht zal serieus uit zijn pijp moeten komen".

Nu het einde van de reguliere competitie achter ons ligt, blijven er nog maar 4 teams over: Club Brugge, Antwerp FC, RSC Anderlecht en Union Saint-Gilloise. Van 24 april tot de afsluiter op 25 mei zullen de beste ploegen van het land het telkens twee keer tegen elkaar opnemen.

De verwachtingen zijn hooggespannen bij de Brusselse voetbalfans. Een overwinning behalen in de derde (en misschien belangrijkste) derby van het seizoen is voor beide ploegen cruciaal. Vooral voor Union, dat vorig seizoen nog in 1B speelde, bieden de komende wedstrijden een unieke kans om hun 12e landstitel te pakken. De laatste keer dat ze kampioen werden, was in 1935... 87 jaar geleden dus. “Het zou voor de spelers en de fans ongelofelijk zijn als ze de landstitel pakken. Na 48 jaar afwezigheid op het hoogste niveau kan je niet dromen van een betere comeback” zegt Hans Vandeweghe, sportjournalist bij De Morgen.

belgaimage-186984275-full.jpg

| Unionspelers Cameron Puertas Castro en Dante Vanzeir vieren de overwinning na de match tegen RSC Anderelcht op 30 januari.

Anderlecht moet er alles aan doen om een vierde plaats in de play-offs te vermijden. De nederlaag tegen AA Gent in de bekerfinale was voor Kompany en zijn team een bittere pil. Nu ze niet meer zeker zijn van hun ticket voor Europees voetbal, komt er extra druk op de schouders van paars-wit. “Het verliezen van die wedstrijd was een klap in het gezicht, het was onze eerste kans om na zoveel jaar opnieuw iets te winnen, dat was voor de hele club een ontgoocheling” aldus David Steegen, ex-persverantwoordelijke bij RSC Anderlecht.

Anderlecht droomt weer van een plaats op het Europese toneel, een tweede plaats garandeert de ploeg een ticket voor de Europa League.

Eindigt het seizoen van het ‘onverslaanbare’ Union op een apotheose?

Met 25 overwinningen op de 35, lijkt het dat Union onklopbaar is dit seizoen. “Union is een sterk collectief, iedereen in het team kent zijn rol en fysiek zijn ze in topvorm” vertelt Peter Vandenbempt, voetbalanalist bij Sporza. "Union speelt al een heel seizoen als een echt collectief. Ze zijn zich echt bewust van hun kwaliteiten en tekortkomingen en adapteren hun tactieken daarrond. Coach Felice Mazzù is erin geslaagd om een efficiënt team te creëren."

“Union is een sterk collectief, iedereen in het team kent zijn rol en fysiek zijn ze in topvorm”

Peter Vandenbempt, sportjounalist Sporza

Tussen al hun troeven vinden we ook topscorer Undav en kersverse Rode Duivel Dante Vanzeir, twee topaanvallers die hun talent dit jaar hebben bewezen volgens Vandenbempt. Union Saint-Gilloise won ook de meeste uit-punten: 44 op 51, een record dat enkel door Brugge wordt geëvenaard. “De Brusselaars brachten dit seizoen echte verassingen in het middenveld, zoals Nielsen en Lapoussin”.

“De spelers van Union spelen al lang samen, dat heeft doorheen de jaren blijkbaar zijn vruchten afgeworpen. Het is niet een verzameling individuen maar een echte ploeg. Zelfs hun verdedigers geven heel weinig ruimte weg”, zegt Vandeweghe.

Met twee overwinningen tegen Anderlecht en Antwerp en een gelijkspel tegen Brugge, ziet het er naar uit dat de oppositie in de play-offs geen hinderpaal zou moeten zijn. Een serieuze boost voor het vertrouwen van de mannen van trainer Mazzu.

“We zijn er ons van bewust dat Anderlecht een veel grotere ploeg is. We hebben misschien twee keer van hen gewonnen, maar dat kan voor hun juist een extra motivatie zijn” zegt Maarten Verdoodt, hoofd communicatie bij Union.

belgaimage-186467205-full.jpg

Krabbelt Anderlecht op?

Het talent bij Anderlecht is immens, dat is ook één van hun grootste pluspunten. Wanneer alles klikt, dan is het team van Kompany niet te stoppen. Ze spelen een veel gevarieerder voetbal dan een paar jaar terug. Zelf de bank van het team zit boordevol goeie spelers. “Je merkt dat in grote wedstijden, zoals tegen bijvoorbeeld Gent of Brugge, Anderlecht de dominante ploeg is” zegt Vandenbempt. Dat hebben ze bewezen tegen KV Mechelen (7-2) of Charleroi (4-0).

Helaas eist het hoog risicospel van Kompany soms zijn tol, het team is erg wisselvallig. “Anderlecht geeft veel te veel ruimte weg, er gebeuren veel fouten in de verdediging en op het middenveld” zegt Hans Vandeweghe aan BRUZZ. De coach is er volgens Vandenbempt en Vandeweghe nog niet in geslaagd om zeer sterk collectief te creëren. Paars-wit zal serieus uit zijn pijp moeten komen als ze hopen op een eerste plaats op 25 mei.

“Anderlecht geeft veel te veel weg, er gebeuren veel fouten in de verdediging en middenveld”

Hans Vandeweghe, sportjournalist De Morgen

ASHIMERU_SOBOL_RSCA_CLUB

| Ashimeru van RSCA in duel met Sobol.

Hoe staan de teams tegenover elkaar?

Union staat sinds het prille begin van de reguliere competities op de eerste plaats, de vraag blijft wel of ze met deze spanning kunnen blijven omgaan? Het is voor hen een kans om geschiedenis te schrijven, wat volgens Vandenbempt een zware druk op schouders van de Brusselaars plaatst. “Alle ogen zijn momenteel gericht op Union. Of ze hun hoofd koel kunnen houden zal blijken uit de eerste wedstrijd van de play-offs deze zondag” voegt Vandeweghe daaraan toe.

Het is volgens experts niet zeker dat Union komende jaren op dit niveau kan blijven presteren. Dit is voor Union Saint-Gilloise een gouden gelegenheid. “We behouden een nuchtere kijk op onze situatie, we zullen met dezelfde mentaliteit spelen. Dat moet niet opeens veranderen tijdens de play-offs. We voelen die druk al het hele seizoen, maar dat hoort nu eenmaal bij de Pro League” zegt Maarten Vandoodt aan BRUZZ.

Anderlecht anderzijds heeft net een zware nederlaag achter de rug, toch staat het team bekend om onder druk te presteren. "We moeten een mentaal beeld nemen van dit moment. Nu staan we aan de verkeerde kant en dat moet ons motivatie geven om wél de ploeg te zijn die de prijzen in de lucht steekt," zei Kompany tegen Sporza na de nederlaag tegen AA Gent. "Winnen, verliezen, alles moet brandstof zijn. Wij hebben geknokt om hier te geraken, geknokt om in de play-offs te zitten. En morgen opnieuw."

De teams zijn zeker aan elkaar gewaagd. “De kansen zijn echt eerlijk verdeeld, je kan zo veel speculeren als je maar wil, het is en blijft voetbal: een sport die ondanks alle pronostieken en berekeningen blijft verrassen” aldus Vandeweghe. Het zal voor de 9.000 Brusselse voetbalsupporters alvast een spannende zondag worden in het Dudenpark.

20211215_UNION_ZULTE_WAREGEM

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Sport , RSCA , Union Saint-Gilloise , Voetbal , Brusselse derby , Champions' Play-Offs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni