Voetballen voor vluchtelingen

Jens De Smet
© Brussel Deze Week
18/06/2010
Dezer dagen worden niet alleen in Zuid-Afrika belangrijke voetbalwedstrijden gespeeld. Om Wereldvluchtelingendag, 20 juni, in de kijker te zetten, verzamelen bekende Belgen uit de voetbalwereld en asielzoekers in het Guy Thysstadion voor een vriendschappelijke wedstrijd.

Spelers als Faris Haroun van Germinal Beerschot, Eric Matoukou van Racing Genk en Habib Habibou van Charleroi trappen om 15 uur Wereldvluchtelingendag op gang. Niet alleen topvoetballers mogen hun kunstjes tonen voor het goede doel, ook hun vaders trappen een balletje mee. Zo trekken papa Dembélé en papa Fellaini hun voetbalschoenen aan. De wedstrijd wordt geleid door topref Jerôme Nzolo, en de spelers worden begeleid door voormalig bondscoach Robert Waseige.

De presentatie van de wedstrijd en feestelijke uitreiking achteraf zijn in handen van UNHCR-ambassadrice Francesca Vanthielen en Pierre Kompany, de man die als politiek vluchteling zijn tweede vaderland een internationale topvoetballer met de naam Vincent schonk.

Onder het motto 'Fair play for refugees' willen de organisatoren ook in 2010 de aandacht blijven vestigen op het wereldwijde probleem dat miljoenen mensen op de vlucht zijn voor oorlog of geweld, maar ook aan de lange traditie van bescherming van asielzoekers en vluchtelingen in België. "Asielzoekers moeten door de wedstrijd hun zelfvertrouwen terugwinnen. Door plezier in sport te vinden kunnen ze hun leven weer opbouwen," klinkt het bij de organisatoren.

:: Zondag 20 juni om 15 uur in het Guy Thysstadion, Baron Dhanisstraat 6, 1040 Etterbeek. Gratis toegang

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni