Voetbaloorlog tussen Brussel en de Rand

© brusselnieuws.be
14/05/2010
Een wedstrijd tussen het FC Bareel uit Ternat en DC Neerpede uit Anderlecht liep afgelopen weekend zwaar uit de hand. Een speler en de voorzitter van FC Bareel belandden met verschillende breuken in het ziekenhuis. In de lagere reeksen zijn duels tussen Vlaamse en Brusselse ploegen steeds vaker erg geladen. [1 reactie]

Na de wedstrijd ontstonden enkele woordenwisselingen tussen supporters en spelers van beide ploegen. Later op de avond keerden enkele spelers van Neerpede terug en vielen samen met enkele vrienden de spelers en het bestuur van FC Bareel aan.

Voorzitter Frans Van Der Cruysse liep daarbij breuken op aan zijn oogkas en kaakbeen."Het is niet de eerste keer dat we problemen hebben met DC Neerpede. Drie jaar geleden draaide een speler nog de gaskraan open in de kleedkamer. Een ramp kon toen op het nippertje vermeden worden," zegt Van Der Cruysse aan Editiepajot.

Scheidsrechters dagen steeds vaker niet op omdat ze vrezen voor geweld. Enkele weken geleden liep een wedstrijd van het Vlaamse Beert City nog volledig uit de hand. Eind 2009 werd op het veld van Mollem de scheidsrechter bewusteloos geslagen door spelers van RWD Molenbeek. Naast het fysieke geweld is er bijna elk weekend een wedstrijd die verbaal uit de hand loopt.

Communautaire spanningen
Volgens een anonieme bron bij de voetbalbond spelen geld en taal vaak een niet te onderschatten rol tijdens dit soort wedstrijden.

De communautaire spanningen sijpelen door naar het voetbalveld. Bij wedstrijden tussen ploegen uit Brussel en de Rand staan vaak Franstalige en Nederlandstalige spelers tegenover elkaar. De foute perceptie en vooroordelen die beide taalgroepen ten opzichte van elkaar hebben, zet zich om in agressief gedrag.

De bron liet weten dat zowel Nederlandstaligen als Franstaligen aanzetten tot geweld. Hij zegt wel dat Brusselse spelers sneller overgaan tot geweld.

Daarnaast speelt ook geld een grote rol. Voor bepaalde Brusselse spelers is voetbal een grote bron van inkomsten, omdat ze het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Ze fixeren zich meer dan andere spelers op financiele bonussen bij overwinningen.

FC Bareel liet intussen weten dat ze klacht indienden bij de lokale politie. De ploeg weigert nog tegen DC Neerpede te spelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni