Longread

Voetbalseizoen barst los: zo liggen de kaarten voor de drie Brusselse teams

JB
© BRUZZ
28/07/2023

|

Met de derby tussen Union en Anderlecht barst vanavond alweer een nieuwe jaargang los in de hoogste voetbalklasse. Door de comeback van RWDM kleurt dit seizoen extra Brussels. Hoe liggen de kaarten voor de drie Brusselse teams bij het eerste fluitsignaal? Een overzicht.

Met Union-Anderlecht staat vrijdagavond een Brusselse klepper op het programma. Na de voorbije twee seizoenen - waarin de thuisploeg Union als tweede en derde eindigde, en het ook op Europees niveau een succesverhaal schreef - mogen de troepen van nieuwbakken trainer Alexander Blessin zich zelfzeker wanen tegen de recordkampioen.

Union: een duiventil

Al moet Union het seizoen straks met heel wat nieuwe gezichten op gang trappen. De zomermercato bij de vicekampioen was er immers een met heel wat uitwaartse bewegingen (en bijgevolg al zeker 40 miljoen euro inkomsten).

Aanvoerder-architect Teddy Teuma (Reims) nam na ruim vier jaar afscheid van het Joseph Marienstadion, smaakmaker Victor Boniface (Leverkusen) vertrok na amper één seizoen door de grote poort, en wel voor een clubrecord dat zou oplopen tot 28 miljoen euro.

In het verdedigende compartiment zwaaiden publiekslieveling Siebe Van der Heyden (Mallorca) en de solide Ismaël Kandouss (AA Gent) het Dudenpark uit. De pijlsnelle winger Simon Adingra (Brighton) en Belgische aanvaller Yorbe Vertessen (PSV) trokken na hun uitleenbeurt dan weer terug naar hun moederclub. Ook verdedigende middenvelder Oussama El Azzouzi (Bologna) – die zich in de jongste play-offs liet gelden als niet zomaar een back-up voor Teuma – koos voor nieuwe kleuren.

Teddy Teuma en Victor Boniface van Royale Union Saint-Gilloise, beiden genomineerd als profvoetballer van het jaar in de Belgische voetbalcompetitie.

| Teddy Teuma en Victor Boniface, beiden recent nog genomineerd voor Profvoetballer van het Jaar in de Belgische voetbalcompetitie, zijn vertrokken bij Union.

Exodus gecounterd

De leegloop die na het (eerste) sprookjesseizoen in de sterren geschreven stond maar er niet kwam, is nu toch een feit. Ook Loïc Lapoussin zou met een vertrek flirten. Al heeft Union al bewezen dat het over een extreem efficiënt scoutingsapparaat beschikt. Denk maar aan de bijna vlekkeloze vervanging van Deniz Undav, Dante Vanzeir en Casper Nielsen in de loop van vorig seizoen.

Die druk komt dit seizoen te liggen op de schouders van nieuwe namen zoals verdediger Kevin Mac Allister (Argentinos Juniors), winger Henok Teklab (Preussen Munster, vierde (!) Duitse klasse) en de spitsen Elton Kabangu (Willem II) en Mamadou Traoré (Litouwse tweedeklasser Minija Kretinga).

Met de Noor Mathias Rasmussen heeft Union mogelijk een nieuw goudhaantje op het middenveld beet. Ook de toekomst van jonge Belgen Charles Vanhoutte – werkmier op het middenveld – en Fedde Leysen – aanstormend talent in de verdediging – oogt rooskleurig. Vanuit het Lotto Park komt ook verdediger Noah Sadiki Union versterken.

In ieder geval is de exodus met negen inkomende transfers en de definitieve overname van verdediger Koki Machada voorlopig al ruimschoots gecounterd.

Power

Blijft de vraag hoe die nieuwe spelers ingepast zullen worden aan de zijde van de jongens die na jarenlang samenspel automatismen hebben ontwikkeld. Ook naar de hand van kersvers coach Alexander Blessin wordt het uitkijken. De Duitser staat bekend als een aanhanger van de Red Bull-school en haar pressingvoetbal. Geraerts focuste vooral op hoog voetballen met veel balbezit. Waar de stijl van de twee coaches elkaar kruisen, is de power waarmee Union vorig seizoen meer en meer is gaan voetballen, een lijn die Blessin waarschijnlijk zal doortrekken.

Tegelijkertijd mag het verlies van Geraerts niet onderschat worden. De Limburger, die nog geen nieuw onderdak gevonden heeft, kende het team door de jaren als rechterhand van Mazzu door en door. In dat opzicht is het vertrek van Geraerts en een heleboel sleutelpionnen enerzijds, en de komst van Blessin anderzijds misschien geen slechte zaak. Het blad van Blessin is kraakwit.

De voorbereiding liep alvast niet onaardig voor Union: zowel Nederlands kampioen Feyenoord (0-0) als Franse subtopper AS Monaco (1-1) werden in bedwang gehouden. Tegen Valenciennes trok Union voorbije zaterdag aan het langste eind (1-0).

Programma

Voor de interlandbreak in september neemt Union het achtereenvolgens op tegen Anderlecht (thuis), Standard (uit), OH Leuven (thuis), KV Mechelen (uit), RWDM (uit) en Antwerp (thuis).

f70db352-belgaimage-70125243.jpg

| Union-voorzitter en meerderheidsaandeelhouder Alex Muzio, coach Alexander Blessin en sportief directeur Chris O'Loughlin.

Anderlecht: Dolberg als speerpunt

Over naar Anderlecht, dat vanavond zal proberen om voor het eerst sinds de terugkeer van Union op het hoogste niveau de buur uit Sint-Gillis te verslaan. De voorbije twee seizoenen beet Anderlecht tijdens zes confrontaties telkens in het zand.

Paars-wit rekent daarvoor in eerste instantie op een heel aantal namen die ook vorig jaar tot de kern behoorden, maar zag ook al op elke linie vers bloed bijkomen, onder wie de Deense aanvaller Kasper Dolberg. Hij kwam voor 5 miljoen euro overkwam van Nice en is de meest in het oog springende transfer. Dolberg moet Islam Slimani overtreffen, die vanaf Nieuwjaar met zijn neus voor goals toch van goudwaarde was voor Anderlecht, maar mocht vertrekken, net als oudgediende Adrien Trebel en mindere goden Aristote Nkaka en Mohammed Dauda.

De Anderlechtse boekhouder zal trouwens niet malen om het vertrek van Trebel, de nog enige overblijvende speler uit de kern waarmee Anderlecht zijn laatste prijs pakte in 2017 (de landstitel). Trebel zou naar verluidt zo’n 2,7 miljoen euro per jaar opgestreken hebben, terwijl hij de voorbije seizoenen nauwelijks minuten maakte.

Bart Verbruggen, de Nederlandse keeper die vorig jaar misschien wel de belangrijkste pion van Anderlecht was, verkaste voor meer dan 20 miljoen euro naar Brighton. De 30-jarige Fransman Maxime Dupé wacht de moeilijke taak om de beloftevolle doelman – de onbetwiste nummer één bij jong Oranje – te doen vergeten.

Zijn komst was in ieder geval broodnodig. Naast Verbruggen zwaaide RSCA ook keepers Hendrik Van Crombrugge (KRC Genk) en Timon Wellenreuther (Feyenoord) uit.

Bij de belangrijkste vertrekkende namen vinden we ook aanvallende middenvelder Lior Refaelov (Maccabi Haifa), centrale middenvelder Kristoffer Olsson (FC Midtjylland) en vleugelverdediger Bogdan Mykhaylichenko (Dinamo Zagreb).

Paars-wit boven blaugrana

Met belofteninternational Louis Patris (OH Leuven) haalde Anderlecht ondertussen een van de meest getalenteerde Belgische rechtsbacks die op onze velden rondlopen.

De aanvallend ingestelde Justin Lonwijk wordt dan weer gehuurd van Dinamo Kiev om een antwoord te bieden op de geblesseerde Yari Verschaeren die dit jaar niet meer zal terugkeren. In het contract van de Nederlander zit ook een aankoopoptie.

Nog meer aanvallende weelde moet er komen van de Argentijnse spits Luis Vazquez, die de overstap maakt van Boca Juniors.

En sinds donderdagavond is ook de komst van de 18-jarige Engelse winger Tudor Mendel officieel, aan wie een grote toekomst wordt toegedicht: Mendel kon naar verluidt op interesse rekenen van de B-ploeg van FC Barcelona. Zijn jeugdopleiding versleet de nieuwste paars-witte snelheidsduivel bij Chelsea.

20230720 Dolberg RSCA shirt thuis

| Aanwinst Kasper Dolberg in het nieuwe thuisshirt van RSCA.

Consistentie

Hoewel de zomermercato maar traag op gang kwam aan het Lotto Park, strikt paars-wit nu plots target na target. Dat moet voor een positief gevoel zorgen op Neerpede, zeker na de sierlijke 3-0-zege in de galamatch tegen Ajax vorig weekend. Dolberg was meteen trefzeker, Dupé mocht een eerste clean sheet op zijn naam zetten.

Een schril contrast met de confrontatie tegen de Tsjechische kampioen Sparta Praag eerder deze maand, waarin Anderlecht met 6-0 in de boot ging – weliswaar in een wedstrijd met drie keer 45 minuten en een heleboel jongelingen op het veld. Hoe dan ook zal het voor Anderlecht vanaf vandaag zaak zijn om na de troosteloze elfde plek van afgelopen seizoen consistent te zijn en de winnende sfeer van weleer te vinden.

Afwachten ook hoe de aanwinsten – onder wie toch enkele ronkende namen – geposteerd zullen worden door coach Brian Riemer. Dat paars-wit met een 4-3-3-systeem voor de dag zal komen, lijdt weinig twijfel. Aanvallend heeft het alvast veel meer spankracht dan een jaar geleden door de komst van Dolberg, Vazquez en nu ook Mendel. Vergeet ook wingers Dreyer en Amuzu niet, al is het onzeker of die laatste ook in september nog op Anderlechtse loonlijst staat.

Verdedigend staat de tandem Debast-Vertonghen nog overeind, maar of de jonge international er over een maand nog bij is, is geen zekerheid. CEO Sports Jesper Fredberg wees al een bod van Europese subtoppers Villarreal en Frankfurt af.

Dat geldt natuurlijk ook voor andere namen bij andere clubs – na het einde van de transferzomer weten we pas echt hoe sterk de Brusselse teams dit seizoen voor de dag zullen komen.

Programma

Na de uitwedstrijd bij Union neemt Anderlecht het de komende weken op tegen Antwerp (thuis), STVV (uit), Westerlo (thuis), Charleroi (thuis) en KRC Genk (uit).

Brian Riemer, hoofdtrainer van voetbalclub RSC Anderlecht

| Voor coach Brian Riemer wordt het zaak om met Anderlecht eindelijk opnieuw de winnende sfeer van weleer te vinden.

RWDM: de hand van Textor

Wat met nieuwkomer RWDM? De Molenbeekse promovendus moet zowat de meest besproken eersteklasser van de voorbije twee maanden zijn, maar niet om sportieve redenen.

Eerst verbrak de nieuwe eigenaar John Textor alle banden met ex-voorzitter Thierry Dailly, de onbetwiste ‘mister RWDM’ die de club na acht jaar in de vergeetput van het Belgisch voetbal weer naar het hoogste niveau had geleid.

En begin deze week ontplofte er een nieuw bommetje aan het Edmond Machtensstadion: coach Vincent Euvrard en zowat de hele technische staf mogen nieuwe oorden opzoeken.

Daartussen had Textor met de nieuwe CEO Gauthier Ganaye al een voor hem vertrouwd figuur aan boord gehaald, samen met rekruteringshoofd Tom Chambers.

De Camargo

Met de Braziliaanse coach Claudio Caçapa, die steun krijgt van Igor De Camargo en Anderson Luiz dos Santes Valinas, haalt Textor nu opnieuw ‘eigen mensen’ naar Molenbeek.

Igor De Camargo, die een verleden heeft bij RWDM, zou goede banden hebben met de Amerikaanse multimiljonair.

Caçapa was dan weer eerder aan de slag bij zowel het Franse Lyon (als speler en assistent) en het Braziliaanse Botafogo (als kortstondige tussenpaus), allebei clubs die in het Eagle-netwerk van Textor zitten.

De Amerikaan heeft naast die twee clubs en RWDM ook aandelen van Crystal Palace in handen (al moet hij die bij de Engelse eersteklasser, in tegenstelling tot bij de andere drie teams, delen met investeerders met meer financieel gewicht).

Vraagtekens

Door de vele personeelswissels naast het veld en de ommezwaai in de technische staf vlak voor de competitiestart, is het logisch dat er heel wat vraagtekens achter RWDM staan.

Nochtans ogen de inkomende transfers voor een ploeg die net gepromoveerd is allesbehalve beroerd. Opvallendste namen zijn middenvelders Xavier Mercier (Ferencváros), die enkele seizoenen geleden nog het mooie weer maakte bij OH Leuven, en de nog altijd vernuftige middenvelder Pierre Dwomoh (die op leenbasis overkomt van Antwerp).

Met keeper Guillaume Hubert (KV Oostende) werd ervaring tussen de palen binnengehaald, ook de linksback Abner (Farense) heeft al wat jaren op de teller, al valt vooral zijn ellenlange cv op. De Braziliaan speelde wel even bij de B-ploeg van Real Madrid en verzamelde een aantal caps voor de U17 en U20 van de Goddelijke Kanaries.

De Japanse middenvelder Shuto Abe (FC Tokyo) maakt dan weer zijn Europees debuut bij RWDM, in hetzelfde compartiment werd Alexis De Sart na een geslaagde uitleenbeurt definitief overgenomen van Antwerp. Middenvelder Sada Diallo keert op zijn beurt terug na een uitleenkuur bij Francs Borains.

Terugkeer naar zusterclubs

Maar vooral de uitgang was de voorbije weken drukbezocht aan het Edmond Machtensstadion. De voornaamste vertrekkers: middenvelders Youssef Challouk (KV Kortrijk) en Ivann Botella (Red Star FC), verdedigers Yan Vorogovskiy (Astana FK) en Ibrahima Sankhon (Dender), en spits Obbi Oulare (Lierse).

Daar blijft het niet bij, want een heleboel spelers wordt ook opnieuw gestald bij de zusterclubs in de Textor-‘familie’. Tussen die rist vertrekkers zijn vooral defensieve smaakmaker Jake O’Brien (Crystal Palace) en middenvelder Camilo (Lyon) een aderlating voor de promovendus.

Pierre Dwomoh

| De talentvolle Pierre Dwomoh moet na enkele moeilijke passages bij andere Belgische clubs zijn carrière een boost geven bij RWDM.

Hazard out

Hoewel RWDM op een aantal interessante nieuwe pionnen kan rekenen, blijft er maar weinig over van de ploeg die in mei de titel pakte in 1B. Dat was anders bij de nieuwkomers van de voorbije jaren, Westerlo en Union, twee clubs die het bij hun comeback erg goed deden, mede dankzij het maximaal bij elkaar houden van de kampioenenploeg.

Bovendien moet het team van Caçapa een van zijn absolute sterkhouders voor lange tijd missen: Kylian Hazard liep tijdens een oefenmatch tegen Standard een zware knieblessure op en zal ten vroegste na de jaarwisseling opnieuw ingezet kunnen worden.

Die voorbereiding verliep wisselvallig, met uitschieters in de pot bij Standard (0-4-zege) en de galamatch tegen Lyon (1-0-overwinning). Tegen KV Kortrijk en Hertha Berlijn werd twee keer nipt verloren (2-1).

Botafogo-sprookje

Door de turbulente voorbereiding en een gerenoveerd elftal lijkt een Union-verhaal weinig waarschijnlijk voor RWDM. Maar of Textor vrede kan nemen met een gevecht tegen de degradatie, lijkt even onwaarschijnlijk. De Amerikaan zal er alles aan willen doen om het Botafogo-sprookje in Brazilië te copy-pasten.

De traditieploeg uit Rio de Janeiro kwam twee jaar geleden nog uit in de tweede afdeling in het Braziliaans voetbal, maar staat momenteel met een straatlengte voorsprong aan kop in eerste klasse.

Daar zit de nieuwe RWDM-coach trouwens voor een heel klein stukje tussen – Caçapa werd er begin juli als trainer ad-interem binnengehaald, maar staat nu voor zijn eerste uitdaging als T1. Zijn strepen in het trainersvak verdiende Caçapa daarvoor wel bij die andere ploeg uit de Textor-groep, Lyon. Daar was de gewezen Braziliaanse international zeven jaar lang assistent.

Caçapa is in ieder geval in de winning mood. Bij Botafogo won hij tijdens zijn blitzdepannage deze maand alle vier de wedstrijden.

Programma

Starten doet RWDM in eigen huis tegen vicekampioen KRC Genk. Daarna volgen tot de interlandbreak Oud-Heverlee Leuven (uit), KV Mechelen (thuis), Club Brugge (uit), Union (thuis) en Standard (uit). Of de ambities van RWDM dit seizoen verder mogen reiken dan het behoud, zullen we na dit loodzware openingsluik beter kunnen inschatten.

6d1e2d83-rwdmbeeld.jpg

| Claudio Caçapa zal bij RWDM een beroep doen op twee assistenten: de Braziliaan Anderson Luiz Dos Santos Valiñas (49) en de Belgische Braziliaan en ex-Rode Duivel Igor De Camargo, die ook een verleden heeft bij RWDM.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni