Voetbalstrijd tussen supporters

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
30/05/2008
Voetbal is een feest. Op 31 mei bewijzen supporters van tien binnen- en buitenlandse ploegen dat tijdens het International Fan Tournament ter nagedachtenis van RWDM. Supporters van onder meer RWDM, Union, Lechia Gdansk en Everton strijden er voor de winst.

"RWDM is, toen het verdween in 2002, volgens mij in de steek gelaten door heel wat mensen," aldus Stephane Noël (41), organisator van het tornooi. "Om deze grote Brusselse club te herdenken en omdat ik heel wat voetbalkennissen heb bij verschillende ploegen, heb ik het International Fan Tournament ter nagedachtenis van RWDM in het leven geroepen."

Op het bijveld van het Edmond Machtensstadion in Sint-Jans-Molenbeek zullen tien ploegen strijden om de eer: RWDM, Union, Namen, Club Luik, Cercle Brugge, Lyon, Everton, Lechia Gdansk, Djurgardens IF en Torino. De wedstrijden worden over de breedte van het veld gespeeld. En als het weer meezit, zou het kunnen dat de finale op het hoofdveld wordt gespeeld.

Noël reist veel voor het voetbal, en leert zo heel wat mensen kennen. Hij kent dan ook het grootste
deel van de deelnemers. "Ik ben supporter van het Engelse Everton FC en heb er dit jaar zelfs een
abonnement. Door de jaren heen heb ik er heel wat vrienden gemaakt. De mannen van Lyon heb ik leren kennen toen ze in Anderlecht waren voor hun Champions League wedstrijd. Met supporters van de deelnemende Belgische ploegen heb ik al zeer goede contacten sinds onderlinge wedstrijden. Er is ook heel wat mond-tot-mondreclame die nieuwe ploegen aanbrengt. De supporters van het Deense Djurgardens IF spreken nu al van Finse kennissen die hier volgend jaar willen meespelen."

Hooligans

De organisatoren maken niet zoveel reclame rond het tornooi, er worden bijvoorbeeld geen affiches verspreid. Ze doen dat omdat ze schrik hebben dat mensen met slechte bedoelingen langskomen. "Ik ben misschien een beetje paranoïde," vertelt Noël. "Maar je weet nooit wat sommige mensen zich in het hoofd halen. Je hebt in Brussel bijvoorbeeld een supportersclub van Juventus Turijn. Ik beweer niet dat zij hooligans zijn, maar je weet maar nooit. Uit de Belgische competitie kiezen we ploegen waarvan we zeker zijn dat ze niet voor problemen zorgen. Je zult bijvoorbeeld Beerschot of Standard niet op de affiche zien staan."

Ook ploegen die elkaar al zijn tegengekomen in een Europese competitie en waar incidenten zijn geweest, zullen niet samen te vinden zijn op het tornooi. Noël wil alle mogelijke problemen vermijden. "Er zijn een paar Franse ploegen die wilden meedoen, maar ik wil uit het buitenland maar één ploeg per land. Ik had ook wat schrik van de rivaliteit tussen Engelsen en Fransen. Maar toen ik de Engelsen op onze soiree de Marseillaise hoorde zingen, wist ik dat het wel in orde kwam."

Op vrijdag 30 mei zullen alle ploegen in het clubhuis van Union samenkomen om er van een buffet te genieten en de loting van de poules mee te maken. Zaterdag wordt het tornooi gespeeld en zondagavond is er een afsluitende barbecue. Om de beker te winnen moet een ploeg het tornooi drie keer winnen. "Everton heeft al twee keer gewonnen. Winnen ze dit jaar, dan krijgen ze de beker. Natuurlijk krijgt iedereen ook een bekertje voor de deelname en een bord met het logo van de club op, geschilderd door een artiest. Het vraagt veel moeite voor al die mensen om aanwezig te zijn. Ook de reis- en verblijfskosten lopen snel op. We proberen natuurlijk te helpen zoveel we kunnen. Hopelijk kunnen we in de toekomst via sponsorgelden al die kosten voor onze rekening nemen."

Noël hoopt dat het tornooi in de toekomst groeit. Hij zou volgend jaar graag twaalf ploegen en liefst ook meer Zuiderse ploegen zien. Daar moet hij dan wel contacten voor vinden, want hij stuurt niet blindelings uitnodigingen rond. "Ik wil de mensen kennen voor ik ze uitnodig. Als je ze zomaar uitnodigt, weet je niet wat je mag verwachten. Het belangrijkste op ons tornooi is de goede sfeer en plezier hebben. We spelen onder vrienden en willen ons gewoon goed amuseren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni