Voetbalsupporters boos om verkochte tv-rechten

© tvbrussel
21/05/2009
Van de testmatch tussen RSC Anderlecht en Standard zullen weinig mensen kunnen genieten. Enkel de Franstalige betaalzender BeTV zendt ze immers uit. Die gaf ook geen toestemming om de wedstrijd op groot scherm te vertonen in het Constant Vanden Stockstadion.

RSC Anderlecht en Standard hebben na 34 wedstrijden evenveel punten en gewonnen matchen. Daarom zijn er testmatchen nodig om uit te maken wie de sterkste is. De eerste einigde met een gelijkspel. De tweede wordt zondag gespeeld.

De Franstalige betaalzender BeTV zendt de matchen uit, en niet Belgacom TV die het voetbalcontract heeft voor alle andere Belgische matchen. Daarom reageren veel voetbalsupporters boos omdat ze de testmatch niet op televisie kunnen volgen.

En er komt ook geen groot scherm zondag in het Constant Vanden Stockstadion in Anderlecht. De club krijgt geen toestemming BeTV. Anderlecht had alle voorbereidingen getroffen en alle vergunningen van de gemeente gerkregen om zondagavond haar stadion gratis open te stellen. Maar BeTV geeft de uitzendrechten dus niet vrij.

1,2 miljoen euro voor tv-rechten
Woensdagavond raakte bekend dat de rechten voor de twee wedstrijden naar de Waalse betaalzender BeTV gaan voor een bedrag van 1,2 miljoen euro. Anderlecht en Standard hadden 1 miljoen euro voor de tv-rechten gevraagd, maar door opbod kregen ze meer van BeTV.

Herman Van Holsbeeck, de manager van Anderlecht: "Ik ben bedrijfsleider en dan wordt van mij verwacht dat ik het budget in evenwicht houd. Financieel hebben we een moeilijk seizoen achter de rug, voor het eerst staan we een beetje onder nul." Dat zei Van Holsbeeck aan Sporza.be.

Minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt (Open VLD) betreurt dat niet alle voetbalfans in heel België op een normale manier hadden kunnen genieten van deze uitzonderlijke voetbalwedstrijden. Hij vindt dat de twee clubs en de Profliga ervoor moesten zorgen dat alle voetbalfans in heel België op een normale manier hadden kunnen genieten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni