Voor kinderen: Wushu: vechten... tegen de lucht

Patrick Jordens
© Brussel Deze Week
16/05/2009
Als je zondag 17 mei langsgaat op Stadskriebels, het jaarlijkse sportevenement in hartje Brussel, dan is de kans groot dat je een paar tieners elegante en tegelijk krachtige arm- en beenbewegingen ziet maken. Het lijkt een beetje op kungfu, maar het ziet er nog meer uit als een heftige oosterse dans. Wat ze doen, heet wushu, letterlijk 'de kunst van het vechten'. Het is in China even populair als voetbal bij ons. Zazie stond oog in oog met twee jonge Belgische wushu-krijgers!

Charlotte (13) en Romeo (12) zijn zo'n twee jaar geleden met deze nog vrij onbekende oosterse sport begonnen.

Charlotte (C): Ik heb het leren kennen op Stadskriebels en het sprak me meteen aan. Ik wou altijd al een vechtsport doen, maar ik ben niet zo sterk. Ik had ook geen zin om te meppen of om gemept te worden, en bij wushu is dat niet nodig. Ik vond het ook heel mooi om naar te kijken, omdat het zo sierlijk is, en soms acrobatisch.
Romeo (R): Ik ben altijd al geboeid geweest door China, en drie jaar geleden deed ik tai chi: dat is eigenlijk een rustiger vorm van wushu. Toen vroegen de ouders van een vriend of ik geen zin had in wushu zelf, en het leek me tof. Pas vorig jaar heb ik echt de klik gemaakt, toen we een stage kregen van een kampioen uit China. Die kon zomaar op zijn gemak een zijwaartse salto maken! Toen dacht ik: dat wil ik ook kunnen.
Dus jullie doen dit niet om je te verdedigen, of om beter te vechten?
R: Nee, zeker niet. Maar mocht ik het ooit nodig hebben, dan zou ik het misschien wel gebruiken.

Wat is wushu nu in feite? In hoeverre verschilt het van andere oosterse vechtsporten als judo of karate?
R:
Het verschil is groot, vind ik. Bij judo is het toch vooral trekken en sleuren. Wushu is een vechtsport waarbij je jezelf moet leren beheersen; controle en concentratie zijn heel belangrijk. De bewegingen bestaan al duizenden jaren en komen allemaal uit China.
C: We leren allerlei bewegingen die ons eerst worden voorgedaan door de meester. Dat vraagt veel tijd, want je moet ze echt perfect uitvoeren. Pas als je de basis kent, kan je gaan werken op details en nieuwe bewegingen.
Vechten jullie weleens tegen elkaar?
C: Nee, in het begin vechten we vooral tegen de lucht (lacht). Later, als we de bewegingen meer onder de knie hebben, kunnen we een ingestudeerd gevecht met iemand anders gaan uitvoeren.

Is het een zware sport? Zijn jullie uitgeput na een training?
C:
Ja, toch wel. Vandaag hebben we bijvoorbeeld onze conditie moeten testen omdat we binnenkort een competitie hebben. En dat is vermoeiend! Je moet heel soepel zijn, en dat vraagt veel oefening.

Jullie doen dus ook al aan competitie?
R:
Ja, een tijdje geleden was er eentje in Antwerpen en op het eind van deze maand gaan we naar Amsterdam. Ik ben twee keer als eerste geëindigd, zowel bij de gewapende als bij de ongewapende sessie.

Gewapend? Met welk soort wapens vecht je dan?
R:
Met een stok en met een breedzwaard.
C: Ik vecht alleen met de stok.

Zijn jullie veranderd door aan wushu te gaan doen?
C:
Zeker! Mijn conditie is veel beter, dat merk ik ook in L.O. op school. Ik zit veel rechter, ik voel me gewoon beter in mijn vel. Vroeger had ik altijd te veel energie, nu kan ik die energie hierin kwijt. Als je aan wushu doet, vergeet je even al de rest! En het geeft je ook zelfvertrouwen.

Zou jij andere kinderen aanraden om aan wushu te doen, Romeo?
R:
Ja! Omdat het een avontuur is, je moet er ook voor reizen, want er zijn niet zo heel veel mensen in België die wushu beoefenen. Daardoor ontmoet je allerlei mensen. En verder... het is echt supercool!

:: Charlotte en Romeo trainen wekelijks bij Wushu Impuls Belgium in HealthCity in Jette. Meer weten? Kijk op www.wushuimpuls.be of bel naar Kristof D'Haeseleer op 0496-53.83.75.
Op Stadskriebels vind je deze club in de Dansaertstraat, ergens in de buurt van Le Pain Quotidien. Daar zullen ze je een paar technieken aanleren. Maar ook andere vechtsporten zoals taekwondo, jiujitsu of aikido zijn op Stadskriebels te ontdekken (www.stadskriebels.be). En dat wushu bijzonder spectaculair kan zijn, kan je zien op een paar YouTube-filmpjes van Chinese kampioenschappen: 'Wushu Masters China'. Je gelooft je ogen niet!


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni