Vrije Universiteit Brussel houdt haar sportvelden up-to-date

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
31/10/2011
De Vrije Universiteit Brussel (VUB) neemt binnenkort haar gerenoveerde kunstgrasterreinen in gebruik. Dat komt zowel de studenten als sporters uit omliggende gemeenten ten goede.

"Begin november kunnen we normaal gezien onze twee gerenoveerde kunstgrasterreinen gebruiken op de campus Oefenplein," zegt Dirk Van de Wiele, diensthoofd Beweging en Sport. "De Vlaamse regering heeft 650.000 euro geïnvesteerd. Ons natuurgrasveld is omgebouwd tot een volwaardig kunstgrasveld, en ons kleinere omnisport-kunstgrasterrein kreeg een nieuwe toplaag."

De nieuwe velden zullen uiteraard gebruikt worden door de vele studenten van de VUB, maar ze worden ook opengesteld voor de Brusselse sporters. Zo komt de universiteit deels tegemoet aan de enorme vraag naar sportvelden in de hoofdstad. "Op ons hoofdveld kon vóór de renovatie jaarlijks vierhonderd uur gesport worden. Dat stijgt nu tot 1.800 uur. Die uren zullen ingevuld worden door onder meer de lessen L.O., en ook de Vlaamse Rugbybond zal er een twintigtal keer per jaar gebruik van maken. Rugbyclub Brussels Celtics zal ook op het hoofdveld spelen, net als een Gaelic football-ploeg." Dat rugby zoveel speeltijd krijgt, komt doordat de Vlaamse Rugbybond de vorige renovatie (2005) meefinancierde. Maar ook voetballers trekken naar de Etterbeekse campus. Een handvol voetbalploegen uit de buurt zal er 's avonds en in het weekend komen trainen. "We onderhouden graag een goed contact met de omliggende gemeenten. Sport helpt bij de uitstraling van de VUB. Als jongens en meisjes hier komen sporten, dan zullen ze in de toekomst misschien sneller kiezen om hier hun opleiding verder te zetten. We nemen met de openstelling van ons veld ook onze maatschappelijke rol op."

Met deze renovatieronde is de honger van de VUB even gestild, maar er zal de komende jaren nog meer gewerkt worden. De universiteit ontvangt jaarlijks duizenden sporters en dat zorgt voor slijtage. "Ons volgende project is de vloer van een van onze omnisportzalen. Daarna volgen de andere zalen. We willen stapsgewijs onze infrastructuur blijven onderhouden, zodat hier in 2050 nog altijd gesport kan worden."

"Vandaag hebben we een bezetting van 85 procent. Dat kan toch wel tellen. We verwelkomen bijvoorbeeld 22 zaalvoetbalclubs. Zaalvoetbal is sport nummer één in België, en dat voelen we. We draaien hier op volle toeren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek , Sport , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni