| Lior Refaelov juicht nadat hij de 0-1 gemaakt heeft voor Anderlecht tegen Standard.

Vroege rode kaart helpt RSC Anderlecht voorbij Standard

Thijs Roelen
© BRUZZ
19/09/2021

RSC Anderlecht versloeg Standard zondagmiddag met 0-1. Na een vroege rode kaart bij Standard leek een historische score mogelijk, maar het bleef bij een doelpunt van Refaelov. De Luikenaren eindigden het duel met 9 spelers.

De niet aflatende energie van Benito Raman werd de laatste weken meermaals geroemd. Met hem in de buurt, is geen centrale verdediger op zijn gemak: de zomeraankoop zet altijd druk, jaagt door en geeft wekelijks alles wat hij in zich heeft. Het was dan ook opvallend dat uitgerekend zijn vervanger Yari Verschaeren met zo’n typische Raman-jaagactie al vroeg het beslissende moment van de wedstrijd tegen Standard inleidde. Verschaeren zette druk op de jonge verdediger Al Dakhil en had alleen op doel afgekund met de bal, als diezelfde Al Dakhil hem niet tegen de grond gewerkt had. Het betekende al na 6 minuten een rode kaart voor de Standard-verdediger.

Al Dakhil

| Al na 6 minuten moest Standard met tien spelers verder: Al Dakhil kreeg rood voor het neerhalen van Verschaeren.

Het maakte de vooruitzichten op Sclessin direct een stuk rooskleuriger voor Paars-Wit. Een paar minuten later al opende Lior Refaelov de score nadat hij werd aangespeeld door Verschaeren. De aanvallende middenvelder kon eenvoudig doorlopen richting doel en raakschieten.

Met de 7-2 van vorige week in het achterhoofd dreigde een gênante middag voor Standard. Weer een paar minuten later liepen Refaelov en Kouamé elkaar in de weg nadat Murillo knap teruglegde. Een inzet na de hoekschop die volgde moest door Standard-doelman Bodart uit de hoek geplukt worden.

Doordrukken lukt niet

Maar daar bleef het eigenlijk bij, voor Anderlecht. Standard herpakte zich en kon tot de rust de score redelijk eenvoudig op 0-1 houden. De bezoekers hadden de bal en de controle, maar echt dreigen was er niet bij. De meeste dreiging kwam nog van Standard, toen Muleka een goede schietkans kreeg aangeboden van Klauss, maar de bal miste. Meteen na de pauze dook Klauss twee keer gevaarlijk op voor het doel van Hendrik Van Crombrugge, maar ook hij kon niet scoren.

En Anderlecht dan? Dat kon de numerieke meerderheid steeds moeizamer uitbuiten. Het Luikse publiek begon steeds meer te geloven dat er wel degelijk iets te halen was tegen de recordkampioen. Maar met de druk naar voren ontstond er ook steeds meer ruimte achterin voor Anderlecht. Kouamé was na ruim een uur het dichtst bij een doelpunt, maar hij stuitte van dichtbij op Bodart.

En ook verder op het veld begon Standard steeds meer duels te winnen. Anderlecht moest zich tegen tien spelers beperken tot volgen en counteren. Maar waar Standard vooral druk ontwikkelde, kreeg Paars-Wit de grootste kansen. Een kwartier voor tijd kon de ingevallen Raman alleen op Bodart af, maar ook hij moest zijn meerdere erkennen in de Luikse doelman.

10 worden er 9

Uiteindelijk was het geen doelpunt dat de wedstrijd in het slot deed vallen. Toen scheidsrechter Laforge naar het scherm van de VAR ging kijken, wist Standard-speler Collins Fai al hoe laat het was. Hij ging veel te hard door op Kristoffer Olsson en kreeg 6 minuten voor tijd een terechte rode kaart. Met 9 spelers was het verzet van Standard definitief gebroken.

De 6 minuten blessuretijd overleefde Anderlecht zonder veel problemen. De reeks Standard Luik, Gent, Oostende en Club Brugge wordt zo goed ingezet door de Brusselaars, die zich, met nog een wedstrijd in te halen, melden op vier punten achterstand van leider Club Brugge.