VUB organiseert zevende Ket2Sport voor 5de en 6de leerjaar

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
15/03/2012
Leerlingen van de derde graad van het lager onderwijs wrijven zich in de handen. Op de zevende editie van Ket2Sport kunnen ze smullen van meer dan 25 sporten.

"We willen leerlingen uit het Brusselse Nederlandstalige onderwijs van zoveel mogelijk sporten laten proeven," vertelt Sylvie Decoster (32), verantwoordelijke voor Schoolsport en Grootstedelijke Sportpromotie bij de VGC. "Tijdens Ket2Sport lopen ze vrij rond op de VUB-campus en kunnen ze verschillende initiaties van een vijftiental minuten volgen. Brusselse sportclubs zorgen voor de omkadering en op het eind van de dag krijgen de leerlingen een boekje mee met alle informatie over sport in Brussel. Zo kunnen ze de volgende stap zetten en het eens proberen bij een club."

Ket2Sport zit al aan zijn zevende editie en verwacht ook dit jaar rond de 1.800 leerlingen, gespreid over maandag 19 en dinsdag 20 maart. "Elke school kan een halve dag deelnemen. Maar omdat het voor velen toch een serieuze verplaatsing is, bieden wij de mogelijkheid om er een hele sportdag van te maken. Zo kunnen scholen een halve dag gaan zwemmen aan de VUB of schaatsen bij Poseidon. Daar komt nu een derde nevenactiviteit bij: Ket2Adventure. Dat is een wandelzoektocht op de campus van de VUB en ULB met een kaart. Als de klas in de zoektocht slaagt, vinden ze een schatkist met een verrassing."

Hordeloop, airtrack of boksen: de mogelijkheden op Ket2Sport zijn enorm. De organisatie vindt elk jaar wel wat nieuwigheden en dat is meestal het werk van de bachelorstudenten Event- en Projectmanagement van de VUB. Zij organiseren het sportevenement, met ondersteuning van de VGC, Bloso en de Stichting Vlaamse Schoolsport. "Zij hebben er bijvoorbeeld voor gezorgd dat er lacrosse in het aanbod zit, een razendsnelle sport die komt overgewaaid uit Amerika. De studenten zijn het creatieve brein."

"Het heeft voor- en nadelen om met studenten te werken. Ze zijn flexibel, enthousiast en bereid bij te leren. Voor hen is het uiteraard leuk om praktijkervaring op te doen. Aan de andere kant zien we dat ze elk jaar dezelfde fouten maken, je begint telkens weer van nul. Ze zijn soms moeilijk in te tomen en willen dan alles omgooien. Zo wilden ze ook dit jaar weer topsporters uitnodigen, maar dat lukte niet. Ze hebben wél een paar kleppers zoals Gella Vandecaveye, Kevin Van Der Perren en Freddy De Kerpel kunnen strikken voor een filmpje op de website. Dat is knap."

Het uiteindelijke doel van Ket2Sport is de Brusselse jeugd aan het sporten zetten. Of dat ook lukt, is moeilijk te staven met cijfers, maar de jongeren krijgen alvast alle kaarten in handen. "We vergroten de kans dat ze gaan sporten, we geven een duw in de rug."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni