VUB tegen kanker: van spinning tot vierdaagse fietsmarathon

Francis Marissens
© Brussel Deze Week
15/04/2010
Wat hebben een hoogleraar filosofie, een toptechnicus, een rector en een echte prof - een beroepsrenner - gemeen? De liefde voor fiets en zweet, maar ook voor mensen met een wankele gezondheid. De VUB neemt deel aan de 1.000 km van Kom op tegen kanker en betrekt ook het brede publiek bij de actie.

Van 13 tot en met 16 mei organiseert de Vlaamse Liga tegen Kanker een fietsvierdaagse. Bedrijven, verenigingen of vriendenclubs brengen vier fietsers in stelling die elk een dagrit van 250 kilometer voor hun rekening nemen, en doen ook aan fundraising . Elk team brengt vijfduizend euro 'startgeld' in. Behalve enkele lucratieve sponsors of een vrijgevige werkgever is dus ook een stevige achterban of ondersteunende actie aangewezen.

De eerste editie van de 1.000 kilometer lijkt meteen een schot in de roos te worden. Al ruim honderd teams hebben zich ingeschreven. En waar Kom op tegen kanker in Brussel anders amper voet aan de grond krijgt, staan er nu toch heel wat enthousiastelingen op, met onder meer teams van Essenscia (Schaarbeek), Infrax Fietsclub (Brussel), CD&V (Etterbeek), VDAB (Brussel), Socialistische Mutualiteiten (Brussel) en Ancienne Belgique (Brussel).

Ook de VUB is van de partij, en wel met rector Paul De Knop, professor Marc Van den Bossche, mechanicus Patrick Vanroose en oud-student Jürgen Roelandts, die behalve bachelor LO ook profrenner is bij Omega Pharma-Lotto. De ideale gangmaker. Roelandts tufte naar het persmoment met Milaan-San Remo in de benen. "Trainingsritten van tweehonderd kilometer zijn lang, dat doe je niet elke dag. Ik zit dan een uur of zeven in het zadel. Toch heb ik niet lang hoeven nadenken. Ik vind de 1.000 kilometer een supertof initiatief. En het sluit perfect aan bij mijn grote passie. Bovendien is kanker een ziekte die echt iedereen kan treffen. Als je kunt helpen, dan moet je dat doen."

Voor Walter, Hilde en de rest
Marc Van den Bossche is hoogleraar filosofie aan de VUB. Hij nam het initiatief en stuurde rector De Knop een sms'je. "Het voorbije jaar werd ik in mijn nabije omgeving zeven keer geconfronteerd
met kanker. Ook twee VUB-studentes deelden in de klappen. De onmacht en angst zijn dan algemeen. Het enige wat je kunt doen, is luisteren en meevoelen. Deze 1.000 kilometer geeft me nu de kans om iets van mezelf te geven."

"Ik zit met regelmaat op mijn fiets, zeker in de zomer. Nu heb ik alleen de paasvakantie om wat bij te trainen en sta ik nadien voor een zware opdracht. 250 kilometer in één ruk, dat wordt afzien. Maar al bij al stelt dat niks voor bij wat kankerpatiënten meemaken. Met dat idee in het achterhoofd moet ik de finish halen."

Al deed hij oorspronkelijk aan atletiek, toch is de fiets nu de grote passie van Van den Bossche. Als filosoof schreef hij er zelfs een boek over: Wielrennen . "Lichamelijkheid speelt een grote rol in ons leven. Het bepaalt mee hoe je je voelt, hoe je in het leven staat. Je kunt er zelfs je denken mee beïnvloeden en sturen. De Griekse filosofen wisten dat maar al te goed, maar het christendom speelde nadien lichaam en geest uit elkaar.

Nochtans is sporten zowel fysiek als psychisch een goede zaak. Ik krijg mijn beste ideeën tijdens het fietsen."

Patrick Vanroose is technicus op de VUB. "Met Walter (21) en Hilde (28) verloor ik onlangs twee jonge vrienden aan kanker. Van Walter was ik nog leider bij de scouts. Ik ga dus vooral aan hen denken tijdens deze fietsmarathon. Zelf kom ik uit Ukkel met de fiets naar het werk. En tijdens het weekend ga ik weleens tijdrijden in het Ter Kamerenbos. Rondjes afleggen tegen veertig kilometer per uur."

"Het VUB-ploegje mag gezien worden. Een toprenner, een directeur, een simpele werknemer en een prof: in diversiteit kan dat tellen. Jürgen een betere fiets? Hela , ik heb ook een exemplaar uit carbon, hoor!"

Paul De Knop is rector van de VUB, maar sport draagt hij al zijn hele leven hoog in het vaandel. "Op mijn koersfiets heb ik nog niet veel gezeten dit jaar, maar toen Marc me vroeg om mee te doen, heb ik geen moment getwijfeld. 250 kilometer is lang, maar op mentaliteit kom je ver."

"Een pak mensen lijdt aan kanker. Ook mijn ouders zijn aan de ziekte gestorven, en mijn vrouw werd getroffen door schildklierkanker. Daarnaast hebben we aan de VUB natuurlijk ook een onderzoeksgroep en een oncologisch centrum die een duw in de rug verdienen. En tot slot: voor mezelf kies ik elk jaar een sportieve uitdaging. Gewoon, omdat het me verplicht te trainen. Als je al die redenen optelt, dan is de uitslag overtuigend: dit is een schitterende actie op alle vlakken."

Spinnen voor tien

Een organisatie als de VUB kan zelf vlotjes het startgeld neertellen. Maar er is bewust voor gekozen een wervingsactie op te zetten, met onder meer wielermaaltijden in het VUB-restaurant en een spinning-marathon. Sam De Knop en Jeroen De Samblancx zijn de drijvende krachten. "Die vijfduizend euro krijgen we wel bij elkaar; meer mag ook natuurlijk. Maar bewustmaking is minstens even belangrijk. We willen de hele VUB-gemeenschap meekrijgen. En het mag zelfs nog ruimer, want op zaterdag 1 mei kan iedereen hier terecht op Spin4Life. Voor die gelegenheid sleurt HealthCity tweehonderd spinning-fietsen aan en die staan vier uur lang ter beschikking voor tien euro per uur. Vooraf inschrijven is aan te raden, want vol is vol."

:: Meer op 02-629.22.59, www.vub.ac.be/1000km of www.1000km.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni