Waar komt het nieuwe voetbalstadion?

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
22/10/2009
Als België het wereldkampioenschap voetbal 2018 of 2022 mee mag organiseren, dan komt er een nieuw voetbalstadion op de Heizel. Grijpen we naast de wereldbeker, dan "liggen alle opties nog open", waarbij Schaarbeek-Vorming dé optie is. Wie volgt nog?

Stelt u zich voor. België krijgt in 2018 (of vier jaar later) van de wereldvoetbalbond de eer om samen met Nederland de wereldbeker te organiseren. Feest, maar niet voor lang, want dan moet men vrijwel onmiddellijk aan de slag. De kleine stadions in ons land nodigen immers niet direct uit om er voetbalmogendheden als Brazilië, Engeland en Argentinië te ontvangen.

Bouwen dan maar. Kers op de taart wordt uiteraard de hoofdstad, want een hoofdstad is nu eenmaal een hoofdstad en die kan wel een mooi en groot (multifunc­tioneel) stadion gebruiken. Zestig- of zelfs zeventigduizend zitplaatsen, en het liefst ook nog een streling voor het oog. Het verschil met het huidige Koning Boudewijnstadion (vijftigduizend zitplaatsen) moet groot zijn.

Waar dat stadion moet komen, is nog niet zeker. Op de plaats van het huidige sta­dion? Trade Mart? Parking C, op het grondgebied van Vlaanderen, is alvast geen optie.

Maar. De kans bestaat uiteraard dat België de wereldbeker niet mag organiseren. Dan liggen volgens de Brusselse burgemeester Freddy Thielemans (PS) en Brussels minister-president Charles Picqué (PS) "alle opties open." Klein probleempje: buiten Schaarbeek-Vorming zijn er weinig andere opties. Terug naar de Heizel dan?

Burgemeester Thielemans steekt niet onder stoelen of banken dat Schaarbeek-Vorming zijn voorkeur blijft wegdragen. Die voorkeur wordt gemotiveerd door te zeggen dat "tegen 2018 een nieuw stadion op de Heizel onmogelijk is", maar een goede verstaander begrijpt er misschien onder dat het Neo-plan van het Brusselse stadsbestuur, dat de Heizel een
congrescentrum moet bieden, geen rekening houdt met een voetbalstadion.

Schaarbeek-Vorming is momenteel een vormingsstation van tien vierkante kilometer (duizend hectare) groot. Een klein deel daarvan, 53 hectare, is door het FSI, het Fonds voor Spoorweginfrastructuur, voorbehouden om er een voetbalstadion en andere infrastructuur aan te leggen. Tussen haakjes: de totale Heizeloppervlakte bedraagt 67 hectare.

Bernard de Lantsheere van Deloitte, dat een beheers- en verkoopsopdracht voor Schaarbeek-Vorming heeft lopen in opdracht van het FSI, zegt dat die terreinen tegen 2018 kunnen worden vrijgemaakt. "Tenzij de politiek er anders over beslist." De Lantsheere zegt ook dat de eigenaar van Schaarbeek-Vorming de federale staat is. "Het FSI is in handen van de moedermaatschappij FPIM, de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij. Dat is ook logisch, want voor de bouw van een groot nationaal voetbalstadion is de staat uiteraard bereid om bij te passen."

Volgens De Lantsheere zijn er bij Deloitte vier opties voor de ontwikkeling van Schaarbeek-Vorming. Naast een stadion kan de site nog een park, een gemengde wijk of een logistiek gebied worden. "Een voetbalstadion, daarvoor is tien van de 53 hectare voorbehouden. De rest kan dan nog ingevuld worden."

Voor het Brussels Gewest is Schaarbeek-Vorming een strategisch gebied dat ontwikkeld moet worden. Dat staat zo in het PIO, het Plan voor Internationale Ontwikkeling.

Vragen
Er blijven veel vragen. Waarom wordt er bijvoorbeeld gewacht om een beslissing te nemen? Moeten we echt wachten op een eventueel wereldkampioenschap om te weten waar er een nieuw voetbalsta­dion moet komen? Weten ze wel goed wat ze willen? Wat is er verkeerd aan om nu een beslissing te nemen?

Het debat over een nieuw voetbalstadion woedt al jaren. Volgend jaar organiseert Zuid-Afrika het wereldkampioenschap, en dan zijn we al in 2010.

Ondertussen leeft de hoofdstad op beloften, en is het wederom wachten. Spannend is dat niet meer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni