Analyse

Waar speelt RSC Anderlecht in de toekomst: drie scenario's doorgelicht

Tim De Neve
18/04/2018
© RSC Anderlecht

De nieuwe thuishaven van Anderlecht beroert opnieuw de gemoederen. Het huidige Astridpark, Neerpede, of toch nog een totaal andere plek? BRUZZ fileert drie mogelijke scenario's.

De renovatie van het Constant Vanden Stockstadion

constantvandenstockstadium.jpg
© David Edgar via Wikipedia

PRO

Het Constant Vanden Stockstadion staat op de grond van de gemeente Anderlecht, maar RSCA beschikt over een erfpachtovereenkomst tot 2050. Het stadion zelf is wel eigendom van de roemrijke voetbalclub, waardoor een renovatie als de makkelijkste en meest logische piste wordt beschouwd.

De renovatie van het Constant Vanden Stockstadion behoort al lang tot de mogelijkheden. In 2015 keurde de gemeente Anderlecht zelfs de stedenbouwkundige vergunning goed. Door het Eurostadion-project belandden die plannen in de koelkast, maar RSCA hield ze wel altijd achter de hand.

CONTRA

Het huidige voetbalcomplex is verouderd en kan amper 22.000 supporters ontvangen. Paars-wit plande een verhoging van de maximumcapaciteit van het Constant Vanden Stockstadion tot 38.000 zitplaatsen. Maar de afgeleverde stedenbouwkundige vergunning voorziet slechts 30.500 zitjes.

Dat aantal komt niet overeen met de grote ambities van mecenas Marc Coucke. Bovendien zouden de kosten van die renovatie hoog oplopen tot zo'n 60 miljoen euro. Dat is veel voor een stadion dat nadien aan zijn plafond zit. Omwille van de leefbaarheid van de buurt en mobiliteitsproblemen is de gemeente Anderlecht niet bereid een stadion voor meer dan 31.000 supporters toe te staan.

Veel hangt af van de ambities van Coucke op langere termijn. De uitbreiding van het Constant Vanden Stockstadion lijkt de makkelijkste oplossing en geniet de voorkeur, maar wat als RSCA binnen enkele jaren 40.000 supporters of meer wil ontvangen? Dan lijkt een verhuis uit het Astridpark de enige optie.

Een nieuw stadion in Neerpede

rsca_neerpede_nieuwe_velden.png
© RSCA TV

PRO

Een hot topic, want in het VRT-programma Pano zegt Coucke dat hij graag een stadion zou zien verrijzen naast het bestaande oefencomplex in Neerpede. En nog voor zijn aantreden als voorzitter van de club gaf de flamboyante zakenman al aan dat hij de voorkeur geeft aan een eigen stadion. De supporters stelde hij gerust: RSCA zou een Brusselse, liefst zelfs een Anderlechtse club blijven.

Daarbij komt ook dat Anderlecht “haar uithangbord” RSCA niet wil verliezen aan een andere Brusselse gemeente. Hoewel de piste tien jaar geleden al geschrapt werd, blijft Neerpede steeds weer opduiken als ideale locatie voor een nieuwe thuishaven. RSCA bouwde er eerder al zijn oefencomplex, en in 2016 bedong de recordkampioen ook de terreinen van Yeti Ski in Neerpede. Dat skicomplex ligt vlak naast het trainingscentrum aan afrit 16 van de ring. Ook de hockeyterreinen naast de skipiste kunnen gebruikt worden voor een nieuwe voetbaltempel.

CONTRA

De gemeente Anderlecht, maar ook het Brussels Gewest staan niet te springen voor een hypermodern voetbalcomplex op de Neerpedevallei, het laatste stukje landelijk Brussel. Beide partijen spraken de intentie uit om die groene zone zoveel mogelijk te bewaren. Anderlechts burgemeester Eric Tomas (PS) liet er geen twijfel over bestaan: voor hem is een stadion op Neerpede vandaag “onmogelijk" geworden.

Theoretisch en juridisch blijft het project wel mogelijk, bevestigt een ambtenaar van Brussel Stedelijke Ontwikkeling aan BRUZZ. Het gebied waarop Coucke mikt ligt in een recreatieve zone en is dus geschikt voor voetbalterreinen. De hedendaagse voetbaltempels zijn echter meer dan dat en bieden vaak ook plaats voor commerciële activiteiten. Voor zo'n complex is wellicht geen plaats op Neerpede, al kan het gewestelijke bestemmingsplan (GBP) ook gewoon aangepast worden.

Maar bij een voetbalstadion komen ook toegangswegen, parkeerplaatsen en andere infrastructuur. Om de hinder voor de omwonenden te beperken, werd geopperd voor een toegangsweg over nabijgelegen golfterreinen, maar aan BRUZZ vertelde de golfclub niet bereid te zijn een deel van de terreinen af te staan.

Ook de gronden van het Jesse Owens Stadion, aan de overkant van de Olympische Dreef, kunnen geen onderdeel uitmaken van de bouwplannen. De gemeente Anderlecht start dit jaar in principe met verbouwingswerken aan die atletiekpiste.

'Een totaal andere plek in het Brusselse’

parking_c_eurostadion_940_667px_c_jef_van_de_veire.jpg
© Jef Van de Veire - BRUZZ

PRO

Het zijn opnieuw de woorden van voorzitter Marc Coucke, maar het is meteen wel de vaagste optie. De gemeente Anderlecht stelde al vaker een leegstaand industrieterrein aan de overkant van het kanaal voor, vlakbij de autokeuring in de Arbeidsstraat. Er werd zelfs een studie naar de haalbaarheid ervan als locatie voor een stadion gevraagd, maar dat werd al snel weer in de koelkast gestoken.

Zou Coucke doelen op Parking C? Dat het Eurostadion op sterven na dood is, opent natuurlijk opties voor Anderlecht om zelf een stadion te bouwen op het terrein dat helemaal aan de noden van de club beantwoordt. Maar er zijn ook nog andere terreinen, zoals de site van Schaarbeek-Vorming, die in het verleden al geopperd werden als mogelijke site om een nieuw voetbalstadion op te bouwen.

CONTRA

Een stadion dat niet in Anderlecht ligt, zal een moeilijke brok zijn om te slikken voor de trouwe supporters. Het lijkt ook niet het gewenste scenario te zijn voor Coucke, die eerder al duidelijk aangaf dat hij het liefst in Anderlecht blijft met de club.

Daarbij komt nog dat RSCA, na het fiasco van het Eurostadion, wel beducht zal zijn om zich te binden aan een stadion dat mogelijk ook voor andere doeleinden gebruikt wordt en waar het niet zelf voor 100 procent de touwtjes in handen heeft. Coucke zal altijd voor een eigen stadion gaan en is bereid daar eigen geld in de steken.

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport, Eurostadion, RSCAnderlecht, Eurostadion

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni