Waarom kwetsbare jongeren baat kunnen hebben bij vechtsport

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
08/03/2012
De sociale meerwaarde die vechtsporten kunnen bieden, krijgt steeds meer aandacht. Het boek Vechtsporten met een + gaat na hoe kwetsbare jongeren extra kansen (kunnen) krijgen.

"De 'hardere' vechtsporten worden dubbelzinnig behandeld," vertelt sportdeskundige Marc Theeboom (51), die het boek schreef samen met zijn VUB-collega, de agoge Ellen Verheyden. "Aan de ene kant is men argwanend omdat men ervan uitgaat dat ze te veel agressie teweegbrengen. Het zwarte schaap van de sport, zeg maar. Aan de andere kant worden die sporten steeds meer aangewend om sociale meerwaarde bij kansengroepen te creëren: aan de persoonlijkheid werken, sociale vaardigheden ontwikkelen."

De auteurs brengen in hun boek onder meer een overzicht van initiatieven uit binnen- en buitenland, de do's & don'ts en ook verschillende aanbevelingen. Kant-en-klare oplossingen staan er niet in. "We hangen een genuanceerd beeld op. Het is niet zo dat als je kwetsbare jongeren laat boksen, al de problemen weg zijn. Het kán wel, maar onder bepaalde voorwaarden. Je moet de jongeren begeleiden en je moet betrokken zijn. Het is zeker geen wondermiddel, eerder een vliegenvanger. Via de sport wil je ze vastkrijgen en moet je hen, vaak onbewust, zaken bijbrengen en vaardigheden laten ontwikkelen. Zo is er bijvoorbeeld een initiatief in Antwerpen waar bestaande clubs met veel allochtone leden ondersteuning krijgen. Ze kunnen rekenen op de expertise van mensen uit de jeugdsector. In Brussel zou dat evengoed kunnen. Er zijn hier al wat projecten, maar er is nog meer ondersteuning nodig."

De auteurs willen met hun boek ook wegen op het beleid en twee werelden met elkaar in contact brengen. "Het jeugdwerk en de sportsector zijn twee verschillende werelden, maar ze kunnen veel van elkaar leren. Die meerwaarde willen we tonen, en zo ook het beleid overtuigen. Sommige gemeenten willen vechtsportclubs niet steunen omdat ze alleen de agressie zien. Voetbal is maatschappelijk aanvaard, boksen veel minder. Maar ze hebben allebei evenveel potentieel om een sociale meerwaarde te bieden aan jongeren."

Volgens Theeboom gaat het verder dan de vechtsporten. Nieuwe straatsporten kunnen hetzelfde effect hebben. Het beleid mag niet alleen vasthouden aan de traditionele sporttakken, maar moet met zijn tijd evolueren. "Als je de jongeren via die vaak hardere sporten kunt aanspreken, doe dat dan. Hecht een grotere waarde aan sport, naast gezondheid bijvoorbeeld. Kom in hun leefwereld."

De eerste stap om de bevoegde overheden te betrekken, is vorig jaar gezet. Theeboom en verantwoordelijken van de verschillende vechtsporten hadden toen een rondetafel met Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA). "Het viel toen toch wel op dat binnen die vechtsportwereld veel onderlinge misverstanden heersen. Hopelijk zetten we nu een volgende stap, op weg naar een volwaardig beleid."

--------------------------
Marc Theeboom en Ellen Verheyden, Vechtsporten met een + - Extra kansen voor kwetsbare jongeren, uitg. ASP/VUBPress/UPA, 238 p., 24,95 euro

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni