analyse

Waarom RWDM volgend seizoen zo goed als zeker in 1B speelt

RWDM heeft sinds zijn doorstart al een lange weg afgelegd naar de top van het Belgische voetbal. Het werd twee jaar op rij in de respectievelijk derde en tweede amateurklasse en ziet nu de poort opengaan naar 1B.

Het is zo goed als zeker dat voetbalclub RWDM volgend seizoen in 1B speelt. Enkel bij het onwaarschijnlijke scenario van een grote eerste klasse met 22 profclubs, kunnen de Molenbekenaren de promotie nog mislopen. “Als we stijgen, dan is dat voor de club le trophée du bon gestion,” zegt voorzitter Thierry Dailly.

Het coronavirus nam de voorbije maanden ook koning voetbal te grazen. Alle vaderlandse competities werden voor onbepaalde duur stopgezet. In eerste instantie werd nog rekening gehouden met een eventuele heropstart, maar al snel werd duidelijk dat die piste doodliep.

En dus is de Pro League, ofwel de vereniging van Belgische profclubs, al even op zoek naar een nieuw competitiemodel. Dat zal zowel 1A als 1B minstens tijdelijk en misschien ook wel voor een langere tijd ingrijpend veranderen. Belangrijk voor het Brusselse voetbal: in de twee scenario’s die het meeste steun genieten stijgt RWDM volgend seizoen van de eerste amateurklasse naar 1B.

Meer dan waarschijnlijk wordt de nieuwe competitieformule vrijdag door de Pro League afgeklopt. Enkel wanneer de leden dan kiezen voor het weinig gedragen plan om in 1A uitzonderlijk 22 ploegen toe te laten, dreigt RWDM nog naast de promotie te grijpen. Een overzicht.

  • Scenario 1: 1A met 18 ploegen en 1B met 7 teams: RWDM stijgt altijd naar 1B

Elk jaar stijgt de kampioen van 1B naar 1A. Omgekeerd zakt de laatste in de stand van 1A dan weer naar 1B. Door de uitbraak van het coronavirus komt dat systeem op de helling te staan, omdat de competitie niet kon afgewerkt worden. Een eerste oplossing is het aantal ploegen in eerste klasse behouden en ze aanvullen met Beerschot en Oud-Heverlee-Leuven (OHL). Die kroonden zich het voorbije seizoen elk tot periodewinnaar in 1B. In een promotiefinale moeten zij onderling uitmaken wie kampioen wordt en bijgevolg stijgt naar 1A.

Het is door de lockdown evenwel niet zeker of die nog voor de start van de nieuwe competitie afgewerkt kan worden. Daarom leeft het idee om beide ploegen naar 1A te halen. Met Waasland-Beveren als degradant, op dit moment de laatste in de stand in 1A, komt het aantal ploegen in de eerste klasse dan op 17 te staan. Dat is een oneven getal, waardoor iedere ploeg een weekend geen wedstrijd zou kunnen spelen. Daar zou dan een mouw aangepast worden door Waasland-Beveren simpelweg niet te laten zakken. En dat heeft dan weer gevolgen voor 1B en RWDM.

Voor 1B dreigt zo een competitie met 3 ploegen. Want van de huidige 8 teams in 1B haalden Virton, Roeselare en Lokeren geen proflicentie voor volgend seizoen. Virton gaat wel in beroep tegen de beslissing van de licentiecommissie. Zij zouden vervangen worden door ploegen uit eerste amateur die voor aanvang van dit seizoen een proflicentie hebben aangevraagd en gekregen. Dan komen we uit bij Deinze (uitgeroepen tot kampioen in eerste amateur, red.), Seraing, Lierse en, jawel, RWDM. 1B telt dan wel een ploeg minder, wat het scenario meteen minder aannemelijk maakt. Want de clubs uit 1B klagen nu al steen en been dat de reeks door het lage aantal teams onaantrekkelijk is. Niet zelden wordt de reeks dan ook vergeleken met een voetbalkerkhof.

(lees verder onder de afbeelding)

rwdm kampioen
RWDM viert in 2018 de tweede titel op rij van de tweede naar de eerste amateurklasse op het veld van Olympique Charleroi. Komt daar binnenkort een promotiefeestje bij?
  • Scenario 2: 1A met 16 ploegen en 1B met 8 teams: RWDM stijgt altijd naar 1B

Maar er ligt ook een plan klaar waarbij niet geraakt wordt aan het aantal ploegen in 1A en 1B. Net als in een scenario met 18 ploegen is Waasland-Beveren ook zo zeker van een verlengd verblijf in de hoogste voetbalklasse. Het grote verschil is dat zowel Beerschot als OHL niet stijgen. Zonder promovendi en degradanten telt 1B, de misgelopen licenties van Virton, Lokeren en Roeselare indachtig, plots weer vijf ploegen. Die lijst wordt dan net als in bovenstaand scenario aangevuld met Deinze, Seraing, Lierse of RWDM.

Maar omdat de Molenbekenaren in het definitieve eindklassement van de eerste amateurklasse boven Lierse gerangschikt staan, krijgen zij voorrang. Ook als de terugwedstrijd van de promotiefinale toch afgewerkt wordt, zit RWDM gebeiteld. Dan zakt Waasland-Beveren alsnog en neemt ofwel Beerschot of OHL die plek in.

  • Scenario 3: 1A met 22 ploegen en schrapping 1B: RWDM stijgt niet

De kaarten liggen dus goed voor RWDM om volgend seizoen derby’s uit te vechten met Union. Enkel in het onwaarschijnlijke scenario waarbij gekozen wordt voor een schrapping van 1B en een grote eerste klasse zien de Molenbekenaren hun promotiedroom in een specifiek geval een nachtmerrie worden. Zo gaan er stemmen op om de 16 profclubs uit 1A samen te brengen met de 5 resterende ploegen uit 1B en kampioen Deinze uit de eerste amateur. In totaal zou 1A dan bestaan uit 22 clubs, zonder RWDM.

Thierry Dailly, voorzitter voetbalclub RWDM

Maar die kans is zo goed als onbestaande, want het vraagt een aanpassing van de statuten van de Belgische voetbalbond. Die bepalen vandaag dat het profvoetbal moet bestaan uit 24 clubs. Deze piste lijkt daarom dood en begraven. Een grote eerste klasse met 24 profclubs is dan weer wat plausibeler, maar dan is RWDM wel weer van de partij.

Voorzitter Thierry Dailly mag zich dus opmaken voor profvoetbal, maar wil het vel van de beer niet verkopen voor hij geschoten is. “We zullen zien wat er vrijdag beslist wordt, maar het ziet er goed uit. Als we stijgen dan is dat voor de club le trophée du bon gestion (sic). Zeg maar de ultieme verdienste van jarenlang goed beleid.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?