Stadion Anderlecht RSCA

Walter Vandenbossche over stadion: 'Anderlechtse hart bloedt'

Filip Van Der Elst
© Brussel Deze Week
18/11/2015

Nu het zo goed als zeker is dat RSC Anderlecht wegtrekt uit de gemeente Anderlecht, kan het gemeentebestuur nadenken over de toekomst van het stadion. Er is een aanbesteding gelanceerd voor een studie over de omvorming van het Constant Vanden Stockstadion, de omgeving en twee nabijgelegen parkings. Voor gemeenteraadslid en ex-schepen Walter Vandenbossche (CD&V) is er haast bij: “Alleen als er snel keuzes gemaakt worden, is de lokale handel nog te redden.”

I n volkscafé Au Château D’Or, vlakbij het Constant Vanden Stockstadion, lijkt iedereen Vandenbossche te kennen. “Dit café is één van de vele zaken die onlosmakelijk verbonden zijn met Sporting,” steekt Vandenbossche van wal. “Als ik hier mijn krant kom lezen, duurt het geen vijf minuten of ik raak aan de praat over de nieuwste aankoop. Al die dingen verdwijnen als RSCA wegtrekt.”

De verhuis van Sporting leek voor de buitenwereld onvermijdelijk, maar voor Vandenbossche heeft de gemeente boter op haar hoofd. “Wijlen burgemeester Jacques Simonet (MR) zei me vaak: ‘Walter, tu n’as pas de confiance’. De MR was toen goed verbonden met de club, omdat de dochter van voorzitter Roger Vanden Stock even voor MR in de gemeenteraad heeft gezeten. Er was een band van vertrouwen. De meest fundamentele fout die men heeft gemaakt, is dat men die goede verstandhouding nooit in een juridische overeenkomst heeft gegoten.”

De laatste jaren is de band tussen gemeente en club nog verslechterd. Het strenge parkeerbeleid, met hoge tarieven en boetes, heeft daar volgens Vandenbossche veel mee te maken: “Dat heb ik van verschillende mensen van de raad van bestuur van RSCA gehoord. ‘Je mag hier blijven, maar wij gaan onze eigen financiële problemen voor een deel oplossen op de rug van uw supporters’, die redenering heeft het clubbestuur de gemeente niet in dank afgenomen,” aldus Vandenbossche.

Zou RSCA misschien wel gebleven zijn indien de gemeente sneller vaart had gemaakt van de uitbreiding van het Vanden Stockstadion? Vandenbossche betwijfelt dat: “Zes à zeven jaar geleden heeft RSCA een klik gemaakt: ‘Met de gemeente Anderlecht als het kan, zonder als het moet,’ was hun redenering.”

Lingerie en juwelen
De gevolgen van het vertrek van paars-wit zijn voor de gemeente niet te overzien. “De middenklasse is meer en meer weggetrokken uit de gemeente. Daardoor is het voetbalgebeuren voor de handelaars hun basisinkomen geworden. Dat geldt uiteraard voor de horeca, maar ook de lingeriewinkel en de juwelier doen betere zaken op de wedstrijddagen. Want door het elitaire karakter van Anderlecht, met zijn loges en business seats, komen ook de vrouwen mee naar het voetbal,” volgens Vandenbossche.

Er zijn niet alleen economische gevolgen, Vandenbossche vreest ook voor het volkse karakter van de buurt: “Mensen komen hier niet alleen naar het stadion, er zijn hier supportersclubs die eetfestijnen en tombola’s organiseren. Dat wordt allemaal van de kaart geveegd in ruil voor professionalisme. Voor de volksmens zal het nooit meer Anderlecht zijn.”

Voor het gemeenteraadslid is er nood aan een haalbaar en ambitieus plan, dat de wijk opnieuw een bestaansreden en een tikkeltje grandeur bezorgt. Een sportieve invulling is welkom voor hem, maar dan één die heel het jaar door voor leven in de brouwerij zorgt. “Ik heb me laten vertellen dat je het voetbalveld makkelijk zou kunnen vervangen door twee à drie tennisvelden. Waarom zouden we hier geen groot Brussels tennistornooi kunnen houden? Op de terreinen van Roland Garros in Parijs was ik verrast door het leven buiten het tornooi. De jeugdopleidingen zorgen daar voor een enorme bedrijvigheid. Bovendien is dat een ontmoetingsplaats geworden voor veel Parijzenaars en bedrijven. Ik ben natuurlijk geen expert, dus ik kan niet zeggen of dat haalbaar is. Maar het klinkt niet slecht.”

Hij hoopt alvast dat de studie snel een nieuwe richting aangeeft. “De waarde van de zaken hier is gekelderd: wie kan, vertrekt. Wie met een eigen zaak wil starten, kijkt de kat uit de boom: wat komt er in de plaats van RSC Anderlecht?”

Ket van Anderlecht
Voor Vandenbossche is dit meer dan een politiek dossier. Zijn vader, Camille Vandenbossche, speelde vlak na de Tweede Wereldoorlog enkele jaren in de eerste ploeg. En zoon Walter speelde even in de jeugdploegen en zat vanaf zijn twaalfde bijna tweewekelijks in de tribunes. “Al een uur voor de wedstrijd stond ik in de gradins, met mijn sjaal en toeter. Ik ga intussen al meer dan veertig jaar kijken. Als schepen was dat soms moeilijk vanwege alle verplichtingen. Iemand als Jos Chabert (oud-minister in de Brusselse regering, vorig jaar overleden, red.) zat daar niet zo mee in, die ging dan wel een paar uur later speechen en kwam gewoon naar Sporting kijken.”

RSC Anderlecht dat niet meer in Anderlecht speelt, dat is niet meer hetzelfde voor Vandenbossche. “Ik zeg niet dat ik nooit meer zal gaan kijken, maar zeker niet elke twee weken. Als Anderlechtenaar en als ket van Anderlecht gaat mijn hart bloeden.”

Het enige wat dan nog overblijft, zijn de herinneringen aan de grote dagen van RSCA in het Astridpark. “Eén van de wedstrijden die ik nooit zal vergeten, is Anderlecht - Real Madrid voor de Uefa Cup in de jaren 1980. Anderlecht won met 3-0, drie goals in het laatste kwartier. Het stadion stond in brand! De terugwedstrijd verloren we uiteindelijk nog met 6-1. Maar die euforie van de heenwedstrijd bezorgde me een heel warm gevoel.”

Hij heeft nog een opvallende voorspelling in petto: “Ik denk dat het niet lang zal duren voor de club van naam verandert en er ‘Brussels’ van maakt. Ze willen de kracht van het begrip “Brussel” gebruiken voor hun club. Als dat gebeurt, kom ik helemaal niet meer kijken (lacht).”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni