Wat we moeten onthouden van de laatste oefenwedstrijd van Anderlecht

© Belga
| Mehsattou kreeg geen cadeau met Tadic als directe tegenstander.

RSC Anderlecht speelde vrijdagavond de laatste oefenwedstrijd tegen Ajax voor de seizoenstart tegen Union Saint-Gilloise. Hoe staat de ploeg van trainer Vincent Kompany ervoor?

Achterin staat het nog niet

Van de vier verdedigers en doelman Vancrombrugge was Hoedt de enige die niet opzichtig in de fout ging in de eerste helft. Vancrombrugge verslikte zich met een kap in Ajax-spits Haller, die niet kon profiteren. De nieuwe linksback Sergio Gomes sprong over een bal heen, waarna Labyad doorbrak, maar niet kon scoren. De Spanjaard lijkt voorlopig eerste keuze linksachter: Mykhaylychenko speelde ’s middags al met de B-ploeg tegen OFI Kreta.

Ook Delcroix maakte eerder op de dag minuten, maar is nog altijd niet volledig fit. En dus stond Debast in het centrum van de verdediging naast Hoedt. Waar hij bij zijn basisdebuut vorig seizoen tegen Antwerp nog heel volwassen en zelfzeker overkwam, begon hij tegen Ajax onwennig, met meerdere foute passes en balverlies tot gevolg. Ajax profiteerde niet.

En rechtsback Mehssatou kreeg geen cadeau met Tadic als directe tegenstander. Murillo is nog niet terug uit Panama en dus kreeg jeugdspeler Mehssatou, die tot nu toe een goede indruk maakte in de voorbereiding, een kans. De Ajax-aanvoerder waande zich in een speeltuin, met de zenuwachtige Mehssatou als niet meer dan een statische hindernis. Bij de openingsgoal liet hij zich kinderlijk eenvoudig uitkappen door Tadic en ook bij de 2-0 stond een actie van Tadic tegenover Mehssatou aan de basis.

De Conference League is het juiste niveau voor dit Anderlecht

Er was Anderlecht vorig jaar veel aan gelegen om Europees voetbal te halen. Gezien de wijze waarop een verre van compleet Ajax - dat onder meer Klaassen, Blind, Gravenberch, Tagliafico en Antony miste en pas 2 weken later aan de competitie begint - Anderlecht compleet domineerde, is het maar goed dat het geen Europa League of Champions League is geworden. In de Conference League zijn de tegenstanders van een ander kaliber. Meer op Anderlecht-niveau. Wekelijks de strijd aangaan met teams van het niveau van Ajax, vorig jaar ook niet eens overwinterend in de Champions League, zou weleens pijnlijk kunnen zijn.

Europees voetbal halen was vorig seizoen heel belangrijk voor Anderlecht. Beluister hier de seizoensanalyse van Radio Radzinski.

Lichtpuntje: Ait El-Hadj

Kompany vraagt veel discipline van zijn spelers, maar het is duidelijk dat een man iets meer vrijheid krijgt dan de rest: Ait El-Hadj. Hij dook overal op het veld op en heerste en verdeelde in de spaarzame fases dat de thuisploeg aan de bal was. De Molenbekenaar deemsterde in de tweede helft even weg, maar de entree van Refaelov en Kiese Thelin schudde hem wakker. Na het vertrek van Sambi en Nmecha lijkt hij dit seizoen de speler te worden die de Paars-Witte supporters naar het Astridpark moet lokken.

El Hadj
© Belga
| Anouar Ait El-Hadj kreeg de vrijheid van trainer Kompany.

Waar blijft de spits?

Kompany begon met Verschaeren en Amuzu voorin. Mede doordat Anderlecht nauwelijks onder de druk van Amsterdammers uitkwam, konden zij zelden in stelling gebracht worden. Zelfs toen Amuzu alleen op het doel mocht afgaan, had hij geen idee wat te doen en besliste met iets wat het midden hield tussen een stift en een schot naast het doel. Na een uur spelen mocht de al meermaals afgedankte Kiese Thelin het dan nogmaals in de spits proberen met aanwinst Refaelov naast zich. De entree van Kiese Thelin - met een vernuftig hakballetje op Ait El-Hadj wel verantwoordelijk voor de opvallendste actie aan Anderlecht-zijde - illustreerde opnieuw welke enorme leegte Nmecha heeft achtergelaten.

RSCA kan alleen maar hopen dat de deze week aangekondigde Raman samen met Refaelov of Verschaeren een gevaarlijker duo kan vormen. Maar ook Raman is niet de targetman die Paars-Wit nodig heeft en waar nog altijd driftig naar gezocht wordt.

Refaelov
© Belga
| Lior Refaelov viel na een uur in.

Union zal vol vertrouwen naar het Astridpark komen

Union speelt zaterdag al zijn 9de oefenwedstrijd deze voorbereiding en verloor nog niet. Twee keer werd er gelijkgespeeld, de rest werd gewonnen. RSCA speelde vrijdag eigenlijk pas de derde echte oefenwedstrijd (die van de reserven niet meegerekend) en wist geen enkele keer te winnen. De tegenstanders waren van een ander niveau, maar ook Undav of Vanzeir zullen niet aarzelen om de fouten af te straffen die vrijdagavond door de Anderlecht-defensie gemaakt werden.

De buren uit het Dudenpark hebben bovendien al hun huiswerk op de transfermarkt al een tijdje klaar, terwijl Anderlecht nog altijd een spits zoekt. Promovendus Union was er veel aan gelegen om direct klaar te zijn, met de eerste twee wedstrijden direct Anderlecht en Club Brugge op het programma. De ploeg van Kompany zal aan de tot op het bot gemotiveerde Unionisten de handen vol hebben.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?