Waternimfen van Swimming Club Calypso geven er de brui aan

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
13/07/2011
Vrouwelijke waterpoloploegen zijn dun gezaaid in België. En al na één seizoen lijkt Brussel zijn enige damesploeg te verliezen.

Swimming Club Calypso (SCC) biedt naast zwemmen en aquagym ook waterpolo aan. "SCC heeft gepionierd in waterpolo voor dames," legt penningmeester Jacques Van Der Kelen (56) uit. "We waren de eerste in Brussel en een van de eerste in België. Maar er was geen competitie, en de meisjes hebben er na een seizoen al de brui aan gegeven. De motivatie ontbrak."

SCC heeft het zwembad Calypso 2000 als uitvalsbasis, waar zowel competitiebeesten als recreanten welkom zijn. "Het zwembad is een rem. Met een lengte van 33 meter en 33 centimeter is het te klein voor regionale en nationale competities. Daar komen nog zaken bij als de gelimiteerde tijd dat we in het water kunnen: tussen zeven en halftien 's avonds. Daarom zijn we eerder een 'vormende' club. Zodra zwemmers een bepaald niveau halen, gaan ze meestal naar een andere club."

De dames moesten zich jarenlang tevreden stellen met wedstrijden bij de jeugd en de reserves (want daar mogen ze wel met de mannen spelen), maar vorig jaar besloten ze een entente aan te gaan met de water­polovrouwen van Poseidon. "De trainingen en wedstrijden werden verdeeld over beide baden. De dames schreven zich in voor de competitie, die maar één divisie telt, verdeeld over twee reeksen. Ze kwamen in een zware reeks terecht en moesten de wet van de sterkste ondergaan."

Nu zou het weleens kunnen dat er na amper één seizoen de stekker uit getrokken wordt. "Poseidon denkt nog na of het voort wil gaan. Maar als zij de entente verbreken, is het ook voor ons gedaan. Jammer, want we zijn de enige vrouwelijke waterpoloploeg in Brussel."

Het is raden naar de reden waarom waterpolo niet aanslaat in onze hoofdstad. Te fysiek? Dat wordt tegengesproken door het succes van de vrouwelijke rugbyploeg van Watermaal-Bosvoorde. Met zijn driehonderd leden heeft SCC alleszins een mooi potentieel. Teer punt blijft de infrastructuur. "We dromen natuurlijk van een beter bad. En met onze mannelijke waterpoloploeg naar eerste, waarom niet? Maar het is niet evident, de concurrentie is groot in eerste divisie. En elke week een pandoering incasseren is ook niet leuk."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni