Waterpolo: Ook de derde helft is belangrijk

Tim Schoonjans
29/01/2010
De wieg van het Belgische waterpolo staat in Brussel. "Royal Brussels Poseidon heeft in 1897 het waterpolo geïntroduceerd in België," zegt Pierre Ledent (45), vicevoorzitter van 'Brussels', zoals de club in de volksmond wordt genoemd.

"Toen werden er vooral leden van onze club opgeroepen voor de nationale ploeg: er waren maar een vijftal ploegen in België. Ze stonden onder andere op de Olympische Spelen in Antwerpen en Parijs."

RBP trad aanvankelijk in verschillende Brusselse zwembaden aan, alvorens zich in 1964 in het Poseidon-zwembad te vestigen. Daar namen ze de zwemafdeling over, en nog later kwam er een afdeling schoonspringen bij. Leden mogen verschillende sporten binnen de club combineren - en doen dat ook.

Het probleem binnen de club is, net als bij andere watersportclubs, de beschikbaarheid van water. "Het is overal dezelfde ziekte... In de zwembaden zijn de recreanten het belangrijkste, pas dan komen de clubs. Wij krijgen de kruimels. Het is vechten om trainingsuren te krijgen. We hebben er te weinig om een topniveau te halen, maar desondanks boeken we behoorlijke resultaten. In 2005 werd de waterpoloploeg bijvoorbeeld Belgisch kampioen."

Waterpolo is een mannensport. Polospelers danken hun reputatie, net als hockey- en rugbyspelers, aan hun sterke derde helft . "Die is inderdaad heilig, maar tijdens de trainingen is iedereen heel geconcentreerd en serieus, hoor. Achteraf wordt er gevierd."

Reden tot vieren is er niet over de hele lijn: misschien moet RBP het Poseidon-zwembad binnenkort verlaten. "Aanvankelijk was er beslist dat vanaf het seizoen 2010-'11 de clubs uit de eerste klasse in een zwembad moeten spelen dat minstens 1,80 meter diep is. Na kritiek is de beslissing uitgesteld tot 2012. Maar in twee jaar tijd bouw je in België natuurlijk geen massa nieuwe zwembaden."

Als de beslissing doorgedrukt wordt - Ledent schat de kans op vijftig procent -, dan kan RBP naar het zwembad van Sint-Pieters-Woluwe verhuizen voor wedstrijden. "Daar heb ik al contacten mee. Toch zouden we liever in Poseidon blijven. We hebben er bepaalde voordelen, zoals onze buvette en voordeelprijzen voor de huur van het bad."

Op sportief vlak ziet de toekomst er dan weer rustig uit. In het begin van het seizoen werd op een vierde plaats in het klassement gemikt, maar die ambitie is ondertussen opgeborgen. "Sommige spelers zijn geblesseerd, andere zijn in het buitenland gaan werken. Dit seizoen zullen we dus in de middenmoot spelen. Maar ondertussen zijn er sterkhouders teruggekeerd die andere spelers hebben gemotiveerd. We hopen dus weer voor de titel te spelen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni