Weblog roept op tot geweld tegen Anderlecht-supporters

Een onbekende heeft via een weblog alle Noord-Afrikaanse jongeren uit Brussel opgeroepen om vanavond "af te rekenen met blanke supporters van voetbalclub Sporting Anderlecht". De politie neemt de dreiging zeer ernstig en staat stand-by. Burgemeester van Anderlecht Gaëtan Van Goidsenhoven roept op tot kalmte.

Op het internet worden jongeren opgeruid om vanavond rel te schoppen met "blanke Anderlecht-supporters" aan het metrostation Sint-Guido. Afspraak om 19 uur.

De oproep is een uitloper van een ruzie zondagavond na de bekerwedstrijd tussen Anderlecht en AA Gent, waarbij zeven voetbalsupporters werden opgepakt. Anderlecht-supporters kregen het toen aan de stok met allochtone jongeren in de buurt van metrostation Sint-Guido.

De dag erna wilden de Marokkaanse jongeren naar een supporterscafé trekken om het te vernielen, maar dat kon de politie verhinderen. Sindsdien is er heel wat spanning in de wijk rond het Dapperheidsplein.

Op de weblog avie-au-dlaly-bxl.skyrock.com, die ondertussen verwijderd is, werd al massaal gereageerd op de oproep. De politie neemt de dreiging dan ook ernstig. "We hebben mensen stand-by staan en ook een sproeiwagen voorzien, want wij moeten natuurlijk ook de veiligheid van de mensen die in de buurt wonen kunnen blijven verzekeren," zegt woordvoerster Fanny Wellens van de politiezone Zuid. Er zullen vanavond extra patrouilles ingezet worden aan het metrostation en in de buurt van het stadion en de supporterscafés in de buurt.

Ook de preventiediensten werden gemobiliseerd. Die werken al enkele dagen met de jongeren uit de buurt rond het stadion.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?