Weelcharity: ‘Valide mensen in contact brengen met rolstoelgebruikers’

Ella Martens
© Brussel Deze Week
14/05/2014

Een drempel bij de bakker. Een trapje in het café. Het zijn alledaagse zaken waar je als valide persoon nooit bij stilstaat. Maar voor mensen in een rolstoel worden deze opstapjes vaak ook figuurlijk een sociale drempel. “Met Wheelchairity willen we vooral sensibiliseren. Valide mensen met mindervaliden in contact brengen.”

Bijna vijf jaar geleden raakte Xander, een jonge Jettenaar, bij een auto-ongeval verlamd tot aan zijn hals. Familie en vrienden wilden samen met hem de machteloosheid overwinnen en besloten actie te ondernemen. In mei 2012 organiseerden ze voor de eerste keer Wheelchairity, een minifestival dat het taboe rond rolstoelgebruikers wil doorbreken.

Hond in opleiding
Het festival, dat dit jaar plaatsvindt op 17 mei, is gratis, maar met de opbrengst van de bar, de eetstandjes en een tombola steunt Wheelchairity ieder jaar een goed doel. “Vorig jaar konden we 5.000 euro schenken aan U/Turn, een organisatie die avontuurlijke reizen organiseert voor mensen met een handicap,” vertelt Laurens Nauwelaerts, secretaris van vzw Wheelchairity.

Het goede doel dat dit jaar een duwtje in de rug krijgt, is vzw Hachiko, een organisatie die assistentiehonden en meldhonden opleidt voor mensen met een motorische handicap of epilepsie. “We waren meteen overtuigd van de werking van Hachiko. Een assistentiehond kan de levenskwaliteit van een mindervalide fel verhogen, maar de opleiding van een hond duurt ongeveer twee jaar en kost tussen de 20.000 en de 25.000 euro,” zegt Nauwelaerts.

Partijtje Boccia
Vorig jaar trok het festival zo’n vijfhonderd bezoekers. “Dit jaar verwachten we een grotere opkomst, legt Nauwelaerts uit. “De groepen op de affiche hebben meer naam dan de voorbije jaren. Vooral de afsluitende act, het Brussels hiphopcollectief Stikstof, zal hopelijk veel volk trekken. Toch vinden we het belangrijk dat we een familiefestival blijven, waarbij de rolstoel een centrale plaats krijgt.” Er worden demonstraties gegeven van de Hachiko-honden, iedereen kan kennismaken met aangepaste fietsen voor gehandicapten en je kan een partijtje Boccia spelen. En wie wil weten wat dat precies is, moet zaterdag naar Jette afzakken.

Wheelchairity vindt plaats op de speelplaats van school Poelbos, Laarbeeklaan 110 in Jette. Vanaf 13.00
Meer informatie en de volledige affiche vind je op www.wheelchairity.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni