White Star traint op pas ingezaaid gras Machtensstadion: 'Dit is een oorlogsverklaring'

© Facebook (Orange Garden Construct)
© Facebook (Orange Garden Construct)

Het Edmond Machtensstadion in Molenbeek is opnieuw het onderwerp van polemiek. Voetbalclub RWDM liet vorige week het grasveld opnieuw inzaaien. Daardoor mag het veld niet gebruikt worden, maar toch organiseerde buur White Star dinsdagochtend een training op het veld. RWDM is razend, de gemeente komt tussen en verplicht White Star nu om het veld tot einde juli vrij te houden.

Sinds het einde van de voetbalcompetitie liggen het veld in het stadion en de trainingsvelden errond er verkommerd bij. Het gras werd niet meer gemaaid en stond bijgevolg veel te hoog om er nog op te kunnen voetballen. RWDM kon het niet meer aanzien en schakelde vorige week op eigen kosten een professionele firma in, die het gras opnieuw ingezaaid heeft. “We hebben voor de snelste procedure gekozen, maar zelfs dan moet je er minstens 4 weken volledig afblijven om het gras de kans te geven om te groeien”, zegt Danny Vander Eeckt van RWDM aan BRUZZ.

Maar tot de verbazing van RWDM liepen er dinsdagochtend plots spelers van White Star op het veld. De toekomst van die club is erg vaag, want de kampioen in tweede klasse kreeg van de Belgische Voetbalbond geen licentie. De club is naar de rechter gestapt, en eind deze week komt die procedure voor. Bij winst mag White Star volgend seizoen toch in eerste klasse spelen, bij verlies volgt een verplichte degradatie naar de amateurreeksen.

'Twee maanden laten verkommeren'
Enkele sleutelspelers hebben intussen al bij een andere ploeg getekend. Mede daarom stonden er dan ook maar een tiental spelers op het veld voor de training. Maar dat zijn er tien teveel voor RWDM: “Dit is een oorlogsverklaring", briest Vander Eeckt. "Zij hebben alles hier twee maanden laten verkommeren, en hebben geen enkele keer gereageerd op onze tientallen vragen om te vergaderen over de terreinen. In de tussentijd gebeurde er helemaal niets. Nu wij het uit pure noodzaak allemaal zelf hebben gedaan, moet men tenminste van het terrein blijven.”

RWDM investeert enkele tienduizenden euro’s in de vernieuwing van de grasmat. Niet alleen die van het hoofdterrein, vanaf woensdag neemt de club ook het C-veld onder handen. “We kunnen niet anders: we hebben over vier weken onze eerste (beker)wedstrijd, en we hebben terreinen nodig om in september onze jeugdploegen te kunnen laten starten”, klinkt het bij RWDM, dat niet van plan is om het hierbij te laten: “Als White Star volgend seizoen gewoon speelt, zullen ze sowieso de factuur voor dit onderhoud in de bus krijgen.”

Ook de gemeente krijgt een veeg uit de pan: “Zij wachten af om te zien hoe het met de toekomst van White Star zit, maar in de tussentijd doen ze niets”, zegt Vander Eeckt. “Wij hebben nu nog maar eens een vergadering met alle betrokken partijen geëist, maar intussen blijft deze soap gewoon voortduren. Het terrein werd haast een brousse, en niemand ligt er wakker van.”

Ook op de oefenterreinen rond het Machtensstadion tiert het gras welig (lees verder onder de foto)

© Facebook (RWDM47)

Aangetekende brief
De gemeente Molenbeek ontkent dat ze niets doet: “We hebben onmiddellijk een aangetekende brief naar White Star gestuurd”, zegt Mustafa Er, de woordvoerder van de gemeente. “Daarin staat dat ze het hoofdterrein niet meer mogen gebruiken tot einde juli, zodat het gras kan groeien.” Dat de open oorlog tussen RWDM en White Star blijft voortduren, ergert ook de gemeente. “In de conventies die we in mei met beide clubs hebben afgesloten, staat duidelijk dat beide huurders overeenkomsten moeten sluiten rond het onderhoud van het stadion. Als ze daar niet in slagen, zal de gemeente de voorwaarden opleggen. We gaan zeer binnenkort een nieuwe vergadering met alle partijen organiseren”, aldus Er.

De houding van White Star stoot niet alleen RWDM, maar ook de gemeente tegen de borst: “We hebben White Star al meerdere malen gevraagd wat hun plannen voor volgend seizoen zijn, maar we hebben daar nog geen enkele keer antwoord op gekregen. Deze situatie is heel lastig voor zowel RWDM als ons, want alle partijen moeten bijdragen voor het onderhoud. Als we niet weten wat White Star gaat doen, kan dat niet geregeld worden.”

Waarschijnlijk zal er pas na de rechtzaak meer duidelijkheid volgen over de intenties van White Star. Intussen hoopt de gemeente dat de club zich houdt aan de brief en het veld niet meer gebruikt. "Zoniet zullen we gepast reageren. We hopen dat ze hun gezond verstand gebruiken, want ook zij hebben baat bij een goed grasveld", besluit Er.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?