Na het vertrek van de Zwitserse coach René Weiler bij landskampioen Anderlecht werd zijn assistent Nicolas Frutos voor drie matchen aangesteld als trainer ad interim. Daarmee kocht het bestuur enkele weken respijt om een opvolger aan te stellen. Maar wie zijn de voornaamste kandidaten?

Een opvolger zoeken van Weiler wordt geen gemakkelijke klus. Het experiment met een onbekende trainer, die ook niets van het DNA van de club begreep, draaide ondanks de landstitel verkeerd uit. Het bestuur van Anderlecht moet zich dus allereerst beraden over welk type trainer het aan zich wil binden.

Het goede nieuws: maandag stroomden al 150 kandidaturen binnen bij Anderlecht, zo meldt Het Nieuwsblad. Maar wie is – los van beschikbaarheid – eigenlijk de meest geschikte opvolger?

Hein Vanhaezebrouck
Vooreerst is er Hein Vanhaezebrouck, die nog steeds trainer is van AA Gent en met die ploeg twee jaar geleden de tweede ronde van de Champions League bereikte. Maar een ding is duidelijk volgens kenners: moest hij wél vrij zijn, dan leidde hij nu al de trainingen in Neerpede. Zijn aanpak en zijn attractief voetbal zijn immers gesneden brood voor Anderlecht, zo beseft de club maar al te goed. Hij is evenwel niet vrij en Gent is ook niet van plan hem snel te laten vertrekken. Pluspuntje: volgens Gent-voorzitter Ivan De Witte heeft Vanhaezebrouck zelf het laatste woord.

Claude Puel
De Fransman Claude Puel stond vorig jaar al op het verlanglijstje van RSCA, maar trok toen naar het Engelse Southampton. Daar is hij intussen ontslagen. Puel is dus beschikbaar en kan bovendien rekenen op heel wat ervaring bij een topclub: hij werd kampioen met Monaco en haalde de halve finale van de Champions League met Lyon.

Frank de Boer
De Nederlander pakte vier landstitels met Ajax en kan zich dus beroepen op heel wat ervaring bij een topclub. Hij staat ook voor verzorgd voetbal en geeft jeugdspelers veel kansen. Bovendien zit hij momenteel niet onder contract bij een club. De Boer werd echter in mei 2016 al eens gepolst, maar zei toen neen. De vraag is dus of hij intussen al van mening is veranderd.

Michel Preud'homme
Ook de naam van Michel Preud'homme wordt genoemd als kandidaat-opvolger. De kans is evenwel klein dat de oud-doelman van de Rode Duivels deze uitdaging ziet zitten.

Preud'homme beleefde vier vermoeiende jaren bij Club Brugge en besliste vorig jaar de club te verlaten omwille van de nood aan rust en vakantie.

Bovendien zou het blauw-zwarte verleden van Preud'homme wel eens in slechte aarde kunnen vallen bij de achterban van de recordkampioen. Een tweede scenario-Defour moet ten alle tijden vermeden worden.

De ex-middenvelder van Standard werd in 2014 naar Anderlecht gehaald, maar werd nooit echt aanvaard door de supporters. Twee jaar later maakte hij vervolgens de overstap naar Burnley in Engeland, dat toen net was gepromoveerd naar de Premier League.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni