ploegvoorstelling

Wielerclub mikt op kansen bieden

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
26/02/2014

Cureghem Sportief kijkt met gezonde ambitie naar het nieuwe wielerseizoen. In tegenstelling tot andere clubs blijven zij inzetten op alle leeftijdscategorieën, al kan die rol van opleidingsschool tot frustraties leiden.

“Er beweegt vooral wat bij onze beloften en eliterenners zonder contract,” vertelt voorzitter Marc Hindrijckx. “Beide teams zijn nagenoeg volledig vernieuwd. Zowel wat de renners als de ploegleiders en mecaniciens betreft. De redenen daarvoor zijn zeer uiteenlopend: de ene stopt omwille van gezondheidsredenen of leeftijd, sommige renners zijn naar andere ploegen getrokken, etc. Op basis van wat onze ploegleiders op training hebben gezien, wekken de aanwinsten goede hoop. Al zijn wedstrijden uiteraard iets anders dan trainingen.”

Op vlak van overwinningen kijkt de voorzitter met fierheid terug op de interclub in Bonheiden, waar de junioren vorig seizoen het clubklassement wonnen. Maar de voornaamste ambitie van de 103 jaar oude wielerclub is niet zoveel mogelijk winnen, maar eerder kansen geven. “Wij willen jonge gasten de kans geven om te koersen. Een jongen van vijftien die van het peloton wil proeven, krijgt bij ons die opportuniteit. Eens die tot de beloften doorstoot, verwachten we uiteraard wel dat hij kan volgen. Onze jeugdopleiding is een zeer belangrijke pijler.”

“Er zijn steeds minder clubs die zoals ons al de verschillende leeftijdscategorieën aanbieden. Men gaat bijvoorbeeld alleen met beloften en profs werken. Wij zijn nog een club van de oude stempel. Dit seizoen tellen we zeventig renners.”

Het concentreren op bepaalde leeftijdscategorieën heeft het voordeel dat het beschikbare budget over minder renners verdeeld moet worden. Met die extra financiële slagkracht bezorgen ze clubs als Cureghem Sportief de nodige kopzorgen. “Zij komen vissen in onze vijver. Het is best wel frustrerend als die clubs naar je beste renners komen hengelen. Onze visie is dat iedereen een kans moet krijgen. We hopen dat de renners ons daarvoor dankbaar zijn en trouw blijven aan de ploeg.”

“Kenny Dehaes is daar een mooi voorbeeld van. Hij rijdt nu voor Lotto-Belisol, maar is nog steeds kind aan huis. Hij is net als Bert Roesems (de technisch raadgever, TS) een voorbeeld voor onze jongeren. Zij moeten toch kunnen dromen, hé.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni