WK Voetbal (1): Zuid-Afrika, het land van de vuvuzela

Tim Schoonjans
10/06/2010
Van 11 juni tot en met 11 juli heerst het WK voetbal. En al zijn de Belgen niet gekwalificeerd, Brussel zal een maandlang voetbal ádemen. Wij zochten een paar 'Brusselse' voetbalfans op. Vandaag: supporters van gastland Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika mag het eerste WK voetbal op het Afrikaanse continent organiseren. Dat zorgt voor opwinding én voor de herintrede van de - vaak verguisde - vuvuzela .

Zo'n vuvuzela is een hoorn waarmee je maar één geluid kunt produceren. Het instrument was vorig jaar al te horen op de Confederatiebeker, een voetbaltoernooi dat het WK vooraf gaat. Heel wat televisiekijkers, supporters en zelfs voetballers wilden de vuvuzela laten bannen omdat het geluid hen irriteert. Tevergeefs. "Het hoort bij ons voetbal," zegt Linda Gumede (32), archivaris bij de permanente vertegenwoordiging van de Afrikaanse Unie in Brussel. "Onlangs zag ik ze ook in Londen in de winkels liggen. Zo erg zal het dan toch niet zijn?"

Zuid-Afrikanen nemen graag attributen mee naar het stadion. "Je hebt bijvoorbeeld een derby in Johannesburg waar sommige supporters een brood naar de match meenemen. Waarom? Om de tegenstanders te tonen dat ze niet meer zijn dan hun dagelijkse ontbijt. Om te tonen dat ze hen elke keer verslaan."

Zuid-Afrika ligt op het zuidelijkste punt van Afrika en heeft Pretoria als bestuurlijke, Kaapstad als wetgevende en Bloemfontein als rechterlijke hoofdstad. Het grote land omsluit volledig de kleine staat Lesotho. Zuid-Afrika telt maar liefst elf officiële landstalen en is multicultureel. Dat zie je ook in de sportbeoefening. "Er worden heel wat sporten beoefend in Zuid-Afrika, maar ze zijn allemaal verbonden met een bepaalde bevolkingsgroep. De meeste blanke kinderen krijgen rugby en cricket op school; in de zwarte gemeenschap is voetbal dan weer populair."

Gumede gokt dat er iets meer dan honderd Zuid-Afrikanen in Brussel wonen. De meesten kennen elkaar en komen bij gelegenheid samen. Bijvoorbeeld voor het WK voetbal. "De ambassade van Zuid-Afrika zet in Bozar een groot scherm op voor de openingswedstrijd, Zuid-Afrika-Mexico, op 11 juni. Daar zullen we elkaar terugvinden. We hebben ook een voetbalploeg, Brufana, waarmee we af en toe een wedstrijd spelen."

Het WK wordt voor het eerst georganiseerd in het voetbalgekke Afrika. "Dit is heel belangrijk voor Zuid-Afrika, en ook voor de economie van de omringende landen. Wij hebben al grote evenementen georganiseerd, zoals de Africa Cup en het WK rugby. Maar dit is toch nog van een andere orde."

Zuid-Afrika was als organiserend land automatisch gekwalificeerd voor het WK. Het zit in de poule met Frankrijk, Mexico en Uruguay. Geen gemakkelijke opdracht, maar Gumede gelooft erin. "We hebben een sterke ploeg, met middenvelder Steven Pienaar als grote ster. Ik heb ze al een paar keer aan het werk gezien en het zit goed. Waar we geraken? De achtste of de kwartfinales. Ik hoop alleen dat we niet sneuvelen op penalty's. En ik droom van een wedstrijd tegen Spanje."

:: Volgende week: Honduras

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni