WK Voetbal (2): Honduras, rentree op het wereldtoneel

Tim Schoonjans
16/06/2010
Vorige week werd het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika afgetrapt, en wij trapten ons reeksje af met - juist ja - de Zuid-Afrikaanse supporters. Vandaag is Honduras aan de beurt. "Laat ons de verrassing van dit WK zijn."

Na de WK-kwalificatie werd in Honduras prompt een nationale feestdag ingelast. "Het was een groots feest," vertelt Maria Cruz (35), raadsvrouw in culturele zaken in de Hondurese ambassade in Brussel en dochter van een bekende Hondurese voetbalverslaggever. "Voetbal leeft in Honduras. Het is er met voorsprong de belangrijkste sport. Iedereen kijkt reikhalzend uit naar het weekend om naar het stadion te kunnen trekken. Daar is altijd heel veel ambiance, zeker als de nationale ploeg speelt. Zingen, met vlaggen zwaaien, vuurwerk afsteken: elke week is het feest."

De Republiek Honduras ligt in Centraal-Amerika en is een relatief klein land. Hoofdstad is Tegucigalpa. Koffie, fruit, textiel en garnalen zijn de belangrijkste exportproducten voor de iets meer dan zeven miljoen inwoners. Honduras is vrij arm, maar volgens Cruz is het een land dat vooruit wil. "We hebben een grote culturele en toeristische rijkdom. Je hebt uitgestrekte stranden en prachtige bergen. Honduras heeft veel te bieden. Je voelt ook dat het land zich ontwikkelt. En Hondurezen zijn heel vriendelijke mensen. Als je erheen reist, zul je je meteen thuis voelen."

In een multiculturele stad als Brussel mogen de sympathieke Midden-Amerikanen niet ontbreken: er wonen een paar honderd Hondurezen. "Onze gemeenschap komt bij elke feestgelegenheid wel samen. In mei was er bijvoorbeeld een straatfeest aan onze ambassade. De meeste Brusselse Hondurezen waren erbij, sommigen zelfs in traditionele klederdracht. We kennen elkaar goed en proberen regelmatig af te spreken. Voor het wereldkampioenschap proberen we samen naar de wedstrijden te kijken. We zijn nog op zoek naar een geschikte locatie."

Bankzitter bij RSCA
Honduras mag voor de tweede keer naar het WK: ook in 1982, in Spanje, waren ze van de partij. Nochtans hing de kwalificatie aan een zijden draadje. Honduras versloeg El Salvador met 1-0 en moest hopen dat Costa Rica niet won van de VS. Cruz, in de nabeschouwing: "In de laatste seconden van de wedstrijd maakten de Amerikanen 2-2 gelijk. Dat zorgde voor een ongelooflijke ontlading en een groot feest. Het volk wordt dan één; politieke of sociale verschillen spelen ineens geen rol meer."

Honduras moet het in de poules opnemen tegen Spanje, Chili en Zwitserland. De bekendste speler is ongetwijfeld Victor Bernárdez, die dit seizoen bij Anderlecht vooral op de bank zat. "Andere bekende spelers zijn Carlos Pavón, Wilson Palacios en Amado Guevara. We hebben een goede, technische ploeg. Als ik de Hondurese media mag geloven, dan maken we kans om de poules te overleven. Elk WK heb je wel een verrassing. En hopelijk wordt het dit jaar Honduras."

:: Volgende week: Nieuw-Zeeland

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni