WK Voetbal: Iran

Dimitri Vandezande, Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
03/06/2006
Iran doet voor de derde keer mee aan het WK. Het land uit het Midden-Oosten grenst onder andere aan Irak en Turkije, heeft zo'n zeventig miljoen inwoners en is ongeveer drie keer zo groot als Frankrijk. "Er wonen in Brussel zo'n 1.500 Iraniërs, die vooral via de sport samenkomen," zegt Jafar Hosseinzadeh (52).

Iran heeft een zeer lange geschiedenis, en wordt weleens een van de bakermatten van de beschaving genoemd. Het werd onder andere door islamitische Arabieren en Mongolen overheerst, en maakte in 1979 de Iraanse revolutie mee. Tijdens die revolutie werd de sjah (koning) ten val gebracht en kreeg ayatollah Khomeini alle macht.

Iran heeft enorme voorraden aardgas en -olie, wat voor een grote rijkdom zorgt. Maar het dagelijks leven in Iran is niet zo goed. "Het is er moeilijk leven. Op politiek vlak is alles zeer gesloten, de jongeren hebben geen toekomstperspectieven. Spijtig genoeg is er nu veel prostitutie en drugs op straat, onder andere door de slechte economische situatie. Tien procent van de bevolking heeft de rijkdom en de macht, de overige negentig procent heeft het beduidend minder goed," zegt Mohsen Zohrevand (38).

In Iran leven verschillende etnische groepen, waarvan de Perziërs (51 procent) en de Azerbeidzjanen (24 procent) de grootste zijn. De bevolking is na de Iraanse revolutie sterk gestegen, waardoor de meerderheid van de Iraniërs jonger dan twintig is. De officiële taal is het Indo-Europese nieuw-Perzisch, dat ongeveer door de helft van de bevolking gesproken wordt. De andere helft van de bevolking praat verschillende kleinere talen zoals het Koerdisch en het Azeri. Zohrevand is in 1986 naar België gekomen om politieke redenen, en is sindsdien maar één keer teruggegaan. "Ik ben zeven jaar geleden nog eens naar Teheran geweest. Het was eens een gelegenheid om mijn familie te bezoeken. De rest interesseert mij op dit moment niet echt." Ook Hosseinzadeh is om politieke redenen naar België gekomen. Hij is hier al sinds 1987, en is sindsdien niet meer naar Iran teruggekeerd. "Onder het huidige regime keer ik niet terug."
"Ik hou wel van Brussel," vertelt Zohrevand. "De grote markt, met zijn lichtshows en architectuur van de huizen, is mijn favoriete plek. En als ik honger heb, ga ik naar de pitastraat met mijn vrouw en kind." Hosseinzadeh is iets minder positief over Brussel: "Ik vind het wel tof in Brussel, maar het is hier vrij duur en het is niet gemakkelijk om als vreemdeling werk te vinden." (hij werkt in de transportsector)

De Iraniërs in Brussel vinden elkaar vooral via de sport: voetbalclubs, karateclubs, enzovoort. Jafar Hosseinzadeh is trainer van de zaalvoetbalploeg Caspienne (zee in het noorden van Iran) Jette. "Onze ploeg bestaat ongeveer uit negentig procent Iraniërs. De andere tien procent zijn mensen van verschillende nationaliteiten. We bestaan al sinds 1993 en waren met onze ploeg geklommen naar de derde klasse van het zaalvoetbal. Maar doordat we onze licentie niet hebben gehaald spelen we nu in eerste provinciale. Zohrevand speelde er vroeger ook, maar is er mee gestopt."

Iran deed in 1978 en 1998 al mee aan het wereldkampioenschap voetbal, maar raakte niet verder dan de eerste ronde. Onder leiding van de Kroaat Branko Ivankovic hopen ze het beter te doen. Iran plaatste zich als één van de eerste ploegen voor het WK. Het werd in zijn poule tweede na Japan. Maar op het WK zal het met tegenstanders als Portugal, Mexico en Angola niet gemakkelijk zijn.

Geen vijf-nul
De bekendste spelers zijn middenvelders Ali Karimi die bij Bayern München speelt en Fereydoon Zandi van Kaisers­lautern. Ook de 36-jarige Ali Daei van Saba Battery moet in het oog gehouden worden. Hij heeft bij verschillende Europese ploegen gespeeld en scoorde voor Iran al 109 keer in 147 wedstrijden.

De twee mannen gaan waarschijnlijk niet naar Duitsland. Ze hebben alletwee geprobeerd tickets te verkrijgen via het internet, maar alles was uitverkocht. Een plaats in de tweede ronde zal volgens hen niet gemakkelijk zijn, maar ze hoeven Iran nu ook weer niet te onderschatten. "Iran heeft een zeer sterk middenveld en een goede aanval, alleen onze verdediging is niet al te best. Als we de eerste wedstrijd goed spelen, dan kan alles nog. Ze moeten niet verwachten dat Iran wedstrijden met 5-0 zal verliezen," aldus Hosseinzadeh.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni