WK voetbal: RTBF vraagt geld aan wie groot scherm plaatst

© brusselnieuws.be
31/03/2014

Gemeenten die een groot scherm willen plaatsen voor de wedstrijden van de Rode Duivels op het WK zullen 1 euro per kijker moeten betalen als ze beelden van de RTBF wensen. Jette wilde een scherm zetten, maar dat zou nu 12.000 euro kosten. Voor cafés en restaurants blijft een groot scherm wel gratis.

De RTBF wil naar eigen zeggen voorkomen dat andere organisaties winst maken met een evenement waarvan de openbare omroep de rechten bezit. Daarom zal het een vergoeding vragen aan wie een groot scherm wil plaatsen. Omdat er de laatste maanden onzekerheid heerste over hoeveel de RTBF precies wilde voor een WK-wedstrijd, heeft de openbare omroep haar tarieven nu publiek gemaakt.

Cafés en restaurants zullen niet moeten betalen om een groot scherm te plaatsen, op voorwaarde dat het scherm zich binnen het gebouw bevindt. Dezelfde regel geldt voor festivals of kermissen die ook zouden plaatsvinden mocht er geen WK zijn. De organisatoren moeten wel op voorhand toestemming vragen aan de RTBF.

Voor evenementen die speciaal voor het WK georganiseerd worden en minder dan 300 kijkers trekken, zal er 150 euro betaald moeten worden. Voor gratis evenementen van meer dan 300 mensen zal de RTBF 1 euro per persoon per dag innen. Als de organisatoren inkomgeld vragen, wordt dat 1,5 euro per persoon.

'Onaanvaardbaar voor openbare dienst'
Jette wil een groot scherm plaatsen op het Koningin Astridplein. Jets schepen van Economisch Leven en Handel Bernard Lacroix (CDH) rekent dat een groot scherm voor zes wedstrijden al snel 12.000 euro aan zijn gemeente zal kosten. "De RTBF is een openbare dienst. Het is dus onaanvaardbaar dat ze dergelijke bedragen vraagt. We zijn aan het onderhandelen over een forfaitair bedrag, dat moet minstens de helft minder zijn. En anders zoeken we een andere oplossing."

De RTBF zegt er wel nog bij dat haar tarieven kunnen dalen met de duur van een evenement.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni