WK Voetbal: Trinidad / Tobago

Dimitri Vandezande, Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
03/06/2006
Trinidad en Tobago doet voor de eerste keer mee aan het WK. Het landje ligt in de zuidoostelijke hoek van de Caraïbische Zee, voor de kust van Venezuela, en telt ongeveer evenveel inwoners als Brussel. In België wonen maar een dertigtal Trinidadianen. "Bijna iedereen kent elkaar," zegt Anthony Brand, die al vijf jaar in België woont. "In Brussel is er een sterke Caraïbische gemeenschap."

De Republiek Trinidad en Tobago, die uit de eilanden Trinidad en Tobago bestaat, was tot 1962 een kolonie van het Verenigd Koninkrijk. In het begin van de 21ste eeuw is de eilandengroep een van de welvarendste landen in het Caraïbische gebied, wat het vooral te danken heeft aan het winnen en verwerken van olie en aardgas. Toeristen vindt u vooral terug op Tobago, dat tachtig kilometer ten noordoosten van Trinidad ligt, en maar vijftigduizend inwoners rijk is. Trinidad is ongeveer vijfduizend vierkante meter groot, wat een zesde van België is.

De twee grootste etnische groepen zijn de afstammelingen van Afrikaanse slaven (39,5 procent) en de afstammelingen van contractarbeiders uit India (40,3 procent). De rest van de bevolking bestaat uit mensen van gemengde afkomst. "Trinidad en Tobago is een meltingpot van culturen en kleuren," vertelt Michael Inness (32). "Mijn oude klasfoto's lijken op reclameaffiches van Benetton. We zijn in het verleden gekoloniseerd door verschillende landen, waaronder Portugal en Frankrijk, en van al die culturen is iets blijven hangen." Het Engels is de enige officiële taal, maar Hindi wordt ook algemeen gesproken door de Oost-Indiërs.

Carnaval
Peter Alling (50) kwam in 1986 naar België en is een fan van zijn vaderland. "Ik probeer minstens een keer per jaar terug te gaan naar Trinidad en Tobago. Waarschijnlijk ga ik er later weer wonen. Elk jaar is er een groot carnaval, het tweede grootste ter wereld, na dat van Rio de Janeiro. Dat lokt veel volk naar het eiland, waar gefeest wordt op calypso- en socamuziek."
"Brussel is een toffe stad; mijn favoriete plek is de Grote Markt. De architectuur is er mooi en 's avonds is er veel sfeer met al die bars en restaurants. Ik ga niet meer zoveel uit in Brussel want momenteel woon ik in Waterloo. Ik ging vroeger veel naar de parken, de musea en de shows in het Paleis voor Schone Kunsten."

Ook Anthony Brand (34) vindt Brussel een leuke stad om in te vertoeven. In 2000 kwam hij naar België. "Ik hou vooral van het Zoniënwoud, de buurt rond het Jubelpark, de Grote Markt en de cafés rond het Sint-Goriksplein."

Voedselvergiftiging
Trinidad en Tobago heeft zich in 2005 voor het eerst geplaatst voor het WK in Duitsland. Onder leiding van de Nederlandse bondscoach Leo Beenhakker wonnen ze de bepalende wedstrijd in en van Bahrein met 0-1. De bekendste spelers zijn de spelmaker Dwight Yorke en Shaka Hislop, keeper bij West Ham United.

Trinidad en Tobago staat voor een moeilijke opgave, want het is ingedeeld bij Engeland, Zweden en Paraguay. "Dat is grappig, want mijn baas is een Engelsman en ik werk ook samen met een Zweed," vertelt Anthony Brand. "Het wordt nog interessant in juni."

De twee mannen gaan zeker en vast een paar wedstrijden van hun vaderland meepikken. "Dwight Yorke is mijn favoriete speler," zegt Peter Alling. "Natuurlijk ga ik naar Duitsland. Zo'n kans krijg je maar één keer in je leven. Voor onze match tegen Paraguay, die in Kaiserslautern plaatsvindt, heb ik een kaartje. Ook ga ik kijken naar de wedstrijd op het grote scherm in Dortmund. Het is maar drie, vier uur rijden. Ik zal zeker de kans benutten om te gaan."
Ook Michael Inness zal aanwezig zijn, maar misschien niet in het stadion: "Een schoolvriend van mij, die nu in Londen woont, organiseert Trinitown. Elke avond voor een wedstrijd en de avond van de wedstrijd zelf organiseert hij een fuif in Duitsland. Wij houden van feesten. Tijdens het WK in Frankrijk ben ik bijvoorbeeld voor Jamaica gaan supporteren. Ze hebben daar zwaar verloren, maar na de wedstrijden organiseerden ze altijd fuiven, waar we ons heel goed hebben geamuseerd. Voetbal is een feest, hé."

"Of Trinidad en Tobago de halve finale haalt? Ik denk niet dat we zo ver komen (lacht luid). Als we één wedstrijd winnen, ben ik al heel blij. Wie weet halen we de finale als al onze tegenstanders een voedselvergiftiging krijgen. Misschien kunnen we dat regelen (lacht)," zegt Alling.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni