(archiefbeeld)

De kandidaat-kopers kunnen tot 20 uur vanavond een bod doen. Ghelamco-baas Paul Gheysens en Russische miljardair Alisher Usmanov deden dat al. Maar geen van beide lijkt de ideale overnemer.

Om fiscale redenen moet de verkoop van RSCA zo snel mogelijk gebeuren. In 2018 verandert de wet namelijk, zodat een verkoop minder voordelig wordt voor sommige aandeelhouders. Woensdag kiest RSCA dus een overnemer, schrijft La Dernière Heure.

Paul Gheysens van Ghelamco en de Rus Alisher Usmanov hebben al een bod uitgebracht. Vermoed wordt dat er nog andere kandidaten zijn. Maar daarover blijft RSCA voorlopig discreet.

Voorlopig geen ideale kandidaat

Gheysens noch Usmanov zijn de ideale overnemer. Ghelamco-baas Gheysens lijkt vooral uit op een club voor zijn Eurostadion. Hij heeft ook banden met Luciano d'Onofrio, voormalig eigenaar van Standard Luik en persona non grata bij Anderlecht.

De steenrijke Usmanov heeft dan weer een dubieuze reputatie. Gevreesd wordt dat hij Anderlecht slechts als 'satelliet' beschouwd van de Londense club Arsenal, waar hij 30% aandelen van bezit.

Johan Beerlandt van bouwbedrijf Besix lijkt de ideale kandidaat, maar hij liet vorige week weten niet meer geïnteresseerd te zijn. Besix wil wel het Koning Boudewijnstadion renoveren.

De Belgische miljardair Alexandre Van Damme heeft evenmin een bod gedaan, hoewel hij lange tijd beschouwd werd als kandidaat-overnemer. Hij woont in Zwitserland nu en lijkt niet langer geïnteresseerd.

Vanden Stock wil voorzitter blijven

Twee types verkoop zijn mogelijk: Anderlecht kan zowel de helft als alle aandelen verkopen aan de nieuwe overnemer. De tweede piste lijkt de voorkeur weg te dragen voor veel aandeelhouders.

Idealiter laat de nieuwe eigenaar Roger Vanden Stock nog enkele seizoenen aanblijven als voorzitter. Zo niet, houdt Vanden Stock graag Herman Van Holsbeeck als manager. Maar het is de overnemer die daarover beslist.

Operationeel manager Jo Van Biesbroeck en voormalig financieel directeur René Trullemans kiezen wie de overnemer wordt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport, actua, RSCA, Ghelamco, Paul Gheysens, Alisher Usmanov

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni