‘Woensdag, zwemdag’ bij zwemclub De Durvers

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
19/12/2011
Een uurtje per week duiken De Durvers het zwembad van Heembeek in. In een familiale sfeer combineren ze nu al een kwarteeuw sport en plezier.

"Het was gedurfd om 25 jaar geleden een Nederlandstalige zwemclub op te richten in Neder-Over-Heembeek: vandaar de naam," legt bestuurslid Katleen Adriaenssens (48) uit. "In al die jaren is het basisidee niet veranderd: woensdag krijgen onze leden een uurtje de kans om te leren zwemmen of gewoon sportief bezig te zijn."

Tussen halfacht en halfnegen palmt de grote familie van De Durvers het zwembad van Heembeek in. Vijf lesgevers en één redder leiden het hele gebeuren in goede banen. "Je vindt bij ons een echte mix van mensen terug. Kinderen zijn vanaf drie jaar al welkom voor watergewenning. Ze kunnen daarna doorstromen naar een van de tien groepjes die zwemles krijgen. Omdat we die niet te groot willen maken, hebben we de vorige jaren zelfs wachtlijsten moeten aanleggen."

Terwijl de ouders en grootouders bij de meeste andere clubs rustig in de cafetaria zitten, duiken ze bij De Durvers gewoon mee het bad in. "We zijn een recreatieve en familiale club. Iedereen kent elkaar. We gebruiken ook gemeenschappelijke kleedkamers voor mannen en vrouwen, waar iedereen aan de praat geraakt. En de kinderen kennen elkaar meestal van op school. Sinterklaas komt ook elk jaar langs en er is de traditionele eindejaarsdrink: onze club leeft."

In 2007 vielen De Durvers in de prijzen. Ze kregen toen een Gouden Ketje voor Sport voor de integratie van jonge zwemmers met een lichte of matige mentale handicap. "We werken samen met de Lakense vzw De Ark. Zij bieden begeleiding en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Elke week komen vier jongeren mee zwemmen. Het blijft bij vier, omdat er niet meer in mijn auto passen. Ze volgen gewoon de les, zoals iedereen. We doen dit al jaar en dag."

Zwemmers die zich willen meten met hun leeftijdgenoten, worden doorverwezen naar competitieve clubs. Bij De Durvers gaat het er rustig toe, maar dat wil niet zeggen dat ze aan de zwembadrand blijven hangen om te keuvelen. "Neem het van me aan, er wordt ook stevig gezwommen. Iemand vertelde me onlangs nog dat hij een honderdtal lengtes had gezwommen, meer dan twee kilometer."

De succesformule van de afgelopen 25 jaar wil de zwemclub gewoon doortrekken. Vandaag zijn er honderdtwintig leden, van wie er zeventig à negentig effectief zwemmen. "We hebben een goede band met ons zwembad en zien blije gezichten op elke training."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Neder-Over-Heembeek , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni