Yvan Rodriguez gaat voor nieuwe Europese titel karate

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
30/01/2012
Yvan Rodriguez (18) zet alles op zijn karatecarrière. De Brusselaar leeft als een professional en moet daar binnenkort de vruchten van plukken. Van 10 tot 12 februari gaat hij voor goud op het Europees kampioenschap in Azerbeidzjan. Het is maar een tussenstap, want hij wil de allerbeste in de karatewereld worden.

"Een film van Bruce Lee leidde me naar de karatezaal," vertelt Rodriguez. "Als vijfjarige wou ik op kungfu, maar daar was ik nog te jong voor. Daarom ben ik met karate begonnen - en nooit meer gestopt. Boks en kickboks vind ik leuk om naar te kijken, maar het zelf beoefenen zou ik niet kunnen. Slaan is gemakkelijk, bij karate heb je toch een zekere beheersing nodig. Karate is moeilijker."

Mede doordat hij zo vroeg begon, blinkt de jonge Brusselaar vandaag uit in zijn fijne techniek. Hij begon met de kata en ging in die discipline al op zevenjarige leeftijd de competitie aan. "Kata is de opeenvolging van een aantal technieken, een gevechtssimulatie zo je wilt. Oog in oog met een tegenstander mag elke karateka zijn kata uitvoeren en een jury beslist wie wint. Kata's zijn van een grote schoonheid, waarin kracht en techniek samenvloeien. Aangezien ik snel ben begonnen met competitie, kreeg ik steeds honger naar meer. Dat competitieve is altijd belangrijk geweest. Vanaf mijn tweede competitie begon ik overwinningen te verzamelen, en dat motiveerde me."

Er volgden vele titels. Niet alleen in kata, maar vanaf zijn tiende ook in gevechten. Daarin gaan karateka's in de clinch, zonder zwaar uit te halen zoals in andere vechtsporten. "Punten scoor je met de vuisten en benen. In de gevechten moet je je slagen controleren, je mag niet doormeppen zoals in het boksen. Al kan het wel eens gebeuren dat er een rake klap valt. In drie minuten moet je zoveel mogelijk punten scoren. Als je acht punten voorsprong hebt, win je sowieso."

Middenjury
"Ik heb verschillende Belgische titels gewonnen, hoeveel precies kan ik me niet meer herinneren. Doordat ik de dubbele nationaliteit Belg/Spanjaard heb, heb ik vroeger ook een Spaanse titel kunnen behalen. Daarnaast heb ik verschillende Opens op mijn palmares."

Een talent als Rodriguez overstijgt dit land, dat bewijst hij al een paar jaar. Hij werd in 2009 Europees kampioen bij de junioren in kata en vorig jaar derde op het EK in dezelfde discipline. Op de WK's van 2009 en 2011 werd hij telkens vierde in gevechten. Die resultaten deden hem een ingrijpende beslissing nemen. "Vanaf dit schooljaar zal ik mijn diploma proberen te behalen via de middenjury. Dat betekent dat ik per correspondentie studeer, op mijn eigen ritme."

"Ik ga dus voluit voor karate, want studeren en sport zijn heel moeilijk te combineren. Ik train twee keer per dag, word gevolgd door een physical trainer en zit regelmatig in het buitenland om er les te volgen bij gerenommeerde trainers. Maar ik besef ook dat ik een diploma moet halen. Dit was de beste keuze."

Van 10 tot en met 12 februari zit Rodriguez samen met zijn clubgenoot Yassine El Aalili op het EK in Azerbeidzjan. Hij zal er zowel in de discipline kata als in de gevechten aantreden. "De gouden medailles, daar ga ik voor. Ik besef dat het zwaar zal zijn om de twee te combineren, maar ik ben niet bang. Mijn ultieme doel is wereldkampioen worden bij de senioren. Ik was dan wel Europees kampioen bij de junioren, je bent pas echt de beste als je wereldkampioen bent bij de senioren. Ik wil dat men mij kent, ik wil over de tong gaan in de wereld van de karate."

Trainer Salah Mesnaoui verwacht veel van zijn poulain, maar ziet ook wel een paar werkpunten. "Hard labeur maakt Yvan zo sterk," zegt Mesnaoui. "Hij ziet graag af. Yvan wil altijd de beste zijn. In zijn kopje kan het niet dat hij minder zou zijn dan iemand anders. Hij zal wereldkampioen worden, en snel. Met zijn achttien jaar begint hij nu bij de senioren. Daarvoor zal hij nog ervaring moeten opdoen. Yvan is technisch veel sterker, zijn ervaren tegenstanders staan strategisch sterker. Hij moet ook leren omgaan met verlies. Nu laat hij zijn kopje nog wel eens hangen. Er is zeker nog werk, maar Yvan Rodriguez zal het maken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni