Zeilen met een royaal tintje

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
23/04/2012
Wie de wind in de zeilen wil, is bij Bruxelles Royal Yacht Club (Bryc) aan het juiste adres. De prestigieuze club biedt een hele waaier sportieve activiteiten aan, maar die zijn niet altijd even bekend.

De verre buren van koning Albert II hebben in hun rijke geschiedenis altijd een innige band gehad met de koninklijke familie. Zo lag het jacht van Leopold II voor anker in de marina van de Bryc en getuigt een wapenschild nog van de privédoorgang die het koninklijk paleis met het clubhuis verbond. Vandaag is die link grotendeels verdwenen, al was de koning er wel bij toen de club in 2006 haar honderdste verjaardag vierde.

"Velen kennen onze club door ons clubhuis, een gebouw met karakter," vertelt bestuurder Nicolas Joschko (51). "Het heeft de charme van een oude dame, maar het nadeel is dat de onderhouds- en renovatiewerkzaamheden soms ingrijpend zijn. De haven is een beetje verouderd en we zouden graag ingrijpen."
De verbrandingsoven tegenover het clubhuis geeft het water heel het jaar door een temperatuur van elf graden of meer, waardoor de Brusselse jachthaven een overwinterhaven is. Er liggen vandaag meer dan honderd boten. Maar de Bryc is veel meer dan het clubhuis en de marina. "We hebben een zeilschool voor acht- tot dertienjarigen, pagadders die bijvoorbeeld met optimistjes zeilen. Dat is vooral om hen zin te geven om verder te gaan. In dat geval kunnen ze bijvoorbeeld aansluiten bij de zeescouts, die hun lokalen iets verderop aan het kanaal hebben."

"Met de vzw Maritiem Atelier proberen we boten die weinig bewegen, te renoveren met subsidies. Die worden dan gratis ter beschikking gesteld van jongeren, zodat zij ook met grotere schepen kunnen varen."

De Bryc biedt naast de praktijklessen ook een theoretische zeilschool aan, waar drie categorieën brevetten voorbereid kunnen worden. De examens zelf worden afgenomen in Oostende.

Wie in de hoofdstad wil leren zeilen, komt bijna automatisch bij de Bryc terecht. Maar behalve de inleiding tot het zeilen is het moeilijk de sport voluit te beoefenen. Daarvoor zijn het drukke kanaal en de nabijgelegen Budabrug te grote stoorzenders. Toch mag de club in één adem met topsport genoemd worden. "We zijn actief op regatta's. Dat zijn dan mensen van de Bryc die hun boten in de buurt van de zee hebben, waar het gemakkelijker is om de sport te beoefenen. We ondersteunen ook zeilers financieel en logistiek: mensen die het vaandel van Brussel hoog houden in internationale competities. Als club vinden we het belangrijk om ons hiervoor in te zetten. Met Lander Balcaen en Wannes Van Laer sponsoren we ook twee jongens die kans maken op de Olympische Spelen van Londen."

Een jachtclub roept bij sommigen exclusiviteit en prestige op, maar dat wil Joschko niet horen. De Bryc doet er alles aan om zich open te stellen. "Skippers die willen uitvaren maar geen bemanning hebben, kunnen rekenen op een bemanningsbeurs. Mensen die het geld niet hebben om een boot te kopen, krijgen zo de kans om mee te varen."

"Je vindt hier een goed evenwicht. Je kunt prestigieus komen eten in het clubhuis, maar we hebben ook oog voor het democratiseren van zeilen en varen. De club is lang een cocon geweest die weinig communiceerde. Het is weinig bekend dat we hier een zeilschool hebben en dat er tijdens de vakanties ook zeilstages zijn. Daar willen we verandering in brengen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Neder-Over-Heembeek , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni