16 maart 2023: Zeno Debast viert met RSC Anderlecht na de uitwedstrijd tegen het Spaanse Villarreal in de 1-16de finale van de UEFA Europa Conference League

| Beeld ter illustratie.

Zeno Debast (RSCA) krijgt voorwaardelijke straf voor handsbal tegen Kortrijk

© Belga
20/09/2023

Het Disciplinair Comité voor het Profvoetbal heeft Anderlecht-speler Zeno Debast een voorwaardelijke schorsing opgelegd na zijn handsbal tegen Kortrijk. Dankzij de beslissing van het Comité lijkt de verdediger speelgerechtigd te geraken voor de match tegen Club Brugge zondag. Al kan het bondsparket wel nog in beroep gaan.

Bij een 1-1 tussenstand kwam Anderlecht zondag in de 56e minuut in de problemen na een slechte pass van doelman Dupé. Kortrijk kon onderscheppen, Kadri bediende Avenatti voor open doel. Debast kon de bal nog uit zijn doel kloppen, maar bekocht dat met rood en een penalty, die alsnog omgezet werd door Avenatti.

Voor Anderlecht werd de club en speler dubbel gestraft door de fase. Kortrijk kon scoren én paars-wit moest met tien verder. Het Comité volgde Anderlecht in haar redenering: "Hierdoor werd een duidelijk signaal gegeven dat dergelijk onsportief gedrag enkel nadeel meebrengt voor speler en ploeg."

Ook het disciplinair verleden, het gebrek eraan vooral, werd meegenomen in de redenering van het DCP: "Hoewel Debast als veelbelovende jonge verdediger bij RSCA onvermijdelijk de nodige druk zal ervaren, slaagde hij er steeds in zich te onthouden van brutale overtredingen of ongepaste acties." Debast moet wel 500 euro boete betalen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni