Valentin Borisavljevic

Zwemmer Valentin Borisavljevic beloond met deelname aan Europese Spelen

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
10/06/2015

Valentin Borisavljevic (18) is zijn eigen naam aan het maken. Die werd regelmatig in één adem genoemd met Alexis, zijn tweelingbroer, maar dankzij hun prestaties onderscheiden de Brusselaars zich als individuen. Beiden nemen vanaf dit weekend deel aan de eerste editie van de Europese Spelen, meteen ook de eerste internationale competitie voor Valentin met de nationale ploeg.

“Het grote voordeel dat mijn broer en ik hebben, is dat we elkaars niveau naar omhoog halen,” vertelt Borisavljevic. “We steunen elkaar en maken elkaar beter. Ik heb het nooit als een probleem ervaren dat hij betere tijden zwom dan mij. Ik zie het als een motivatie. En zie, ondertussen ben ik hem aan het inhalen.”

De tweelingbroers verschillen welgeteld negen minuten en hebben van jongs af hetzelfde parcours afgelegd. Tennis en voetbal moesten ze door gevoelige voeten links laten liggen, waardoor ze bij zwemmen uitkwamen. In het water begonnen de verschillen zich vooral te vertonen toen ze in 2011 hun Brusselse zwemclub inruilden voor de Antwerpse topsportschool.

“Daar heb ik de basis aangeleerd gekregen om aan topsport te doen. Niet alleen sportief, maar ook mentaal. Men legt er met jou de basis van een piramide, waarna je er zelf voor moet zorgen dat je naar de top groeit.”

“Het was een voordeel dat mijn broer en ik elkaar hadden, ook als mentale steun. Al heeft het ook wel nadelen. Het kan soms wegen om altijd met twee te zijn. We willen als individuen worden beschouwd, daar hebben we altijd de nadruk op gelegd.”

Beide broers zwemmen voornamelijk de honderd en tweehonderd meter in crawl en vlinderslag. De beste prestaties kwamen de afgelopen jaren voornamelijk van Alexis. Hij verteerde sneller het topsportleven. “Ik heb wat meer aanpassing nodig gehad. Zowel sportief als mentaal. Ik heb ook iets minder discipline, maar dat gebrek wordt door de aanmoedigingen van mijn broer goed gemaakt.”

“Dat ik het goed doe, komt onder meer doordat ik me heel bewust ben van wat ik doe. Ik denk altijd na bij wat ik doe en waarmee ik bezig ben. De laatste tijd heb ik ook hard aan mijn lichaam en kracht gewerkt. Dat helpt onder meer bij het verbeteren van mijn explosiviteit, al kan alles uiteraard nog beter.”

Op eigen ritme
De vooruitgang van Valentin ging volgens hem lineair, maar dit seizoen is zijn stijgingsgraad toch nog wat hoger. Dat hij sinds dit schooljaar een opleiding burgerlijk ingenieur volgt aan de Katholieke Universiteit Leuven draagt daar ook indirect toe bij. “Ik heb meer vrijheid en dat heeft me goed gedaan. Op de topsportschool is alles strak geregeld, nu kan ik het meer op mijn eigen ritme doen. Met een resultaat dat velen verrast, daar ben ik zeker van. Niet voor mij, want ik heb altijd in mezelf geloofd.”

“Mijn programma is goed gevuld: wekelijks heb ik maximaal tien zwemtrainingen van twee uur, drie krachttrainingen van anderhalf uur en twee stabilisatietrainingen van één uur. Daartussen moet ik de nodige rust inlassen en uiteraard nog studeren. Dankzij mijn topsportstatuut deel ik mijn jaar in twee, waardoor ik wekelijks ongeveer vijftien uur les heb, en ook heel wat zelfstudie. De flexibiliteit die ik nu heb op vlak van rusttijden en studies is een stap vooruit.”

De stappen die Valentin zette, werden op het afgelopen Belgisch kampioenschap duidelijk. Hij dook er onder de limiet om aan de Europese Spelen te mogen deelnemen, die van 12 tot 28 juni plaatsvinden in het Azerbeidjaanse Baku. “Het wordt mijn eerste internationale competitie met de nationale ploeg. Afgelopen tornooien zoals de Jeugd Olympische Spelen haalde ik net niet. Dat was steeds een grote ontgoocheling, voor mij en mijn broer. Voor hem is het ook een mentaal nadeel als ik er niet bij ben.”

Tijdens de eerste editie van de Europese Spelen zullen alleen junioren deelnemen aan het zwemmen. Als laatstejaarsjunior ziet de Brusselaar een kans die hij moet grijpen. Al was zijn voorbereiding niet van de poes: na een stage in Barcelona moest hij nog examens afleggen alvorens de reis naar Baku in te zetten. “En dan komt die flexibiliteit goed van pas, hé.”

“Ik zal deelnemen aan vier nummers: de honderd en tweehonderd meter vrije slag, en de 4x100 en 4x200 vrije slag met de aflossingsploeg. Ik denk dat we met een topprestatie een medaille kunnen behalen met de aflossingsploeg, individueel hoop ik minstens op een halve finale. De grote moeilijkheid is dat maar twee Belgen uit de reeksen kunnen komen, zij zijn dus mijn grote concurrenten. Maar dat speelt niet tussen ons, hoor. We zien het als iets positiefs.”

Valentin trekt alvast met een voordeel naar de Europese Spelen: de ervaring van zijn broer. “Ik zal moeten zorgen dat ik niet onder de indruk ben, en toch proberen te genieten. Mijn broer gaf me alvast wat tips. Ik moet uitgaan van wat ik waard ben en mijn routine volgen, me niet uit mijn gewoontes laten halen.”

Tokio 2020
De sterkte van onze zwemdelegatie in Baku is een gevolg van het stijgend niveau in België. Borisavljevic is vastberaden om deel uit te maken van het mooie verhaal dat onze zwemmers schrijven. “De mentaliteitsverandering, de grotere professionaliteit en de verbeterde infrastructuur maken dat het zwemniveau sterk aan het stijgen is in België. Momenteel ben ik steeds bij de top drie à vier tijdens juniorwedstrijden. In crawl ben ik top acht, senioren meegeteld. Binnenkort maak ik de stap naar de senioren en het is de bedoeling dat ik ook daar iets neerzet. Hopelijk ook tijdens internationale wedstrijden.”

“De Olympische Spelen zijn een doel, maar dan eerder die van 2020 in Tokio. Rio komt te vroeg voor mij, in tegenstelling tot mijn broer die op een plaats in de aflossingsploeg kan hopen indien hij nog progressie maakt. Ik zal stappen moeten zetten tijdens grote competities en aan mijn piramide voortbouwen, om dan te kunnen hopen op een deelname aan de Spelen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni