Zwemster Agnes Van Obberghen (79) wil wereldrecords breken

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
06/08/2011
Aalsnel en elegant, dat is Agnes Van Obberghen. De kranige 79-jarige zwemster rijgt de wereldtitels en records aan elkaar. Sinds kort komt ze uit in de categorie 80-84, en ja, ook daar wil ze de concurrentie een poepje laten ruiken.

'Als ik vandaag jong was geweest, dan had ik wellicht tot de top behoord," vertelt Agnes Van Obberghen. "Nationaal zeker, en wellicht ook internationaal. In mijn tijd ging je na je uren zwemmen. Ik werkte overdag op de boekhouding en ging daarna naar het zwembad. Nu kunnen de zwemmers er hun werk van maken. Ik was een goede zwemster, maar heb me nooit echt internationaal kunnen meten. Vandaag hoef je zelfs geen topper te zijn om overal ter wereld te mogen zwemmen."

Van Obberghen volgde als negenjarige haar broer naar het zwembad van Vilvoorde. Maar dat was een openluchtbad, en daarom verhuisde ze al gauw naar de club van Sint-Joost-ten-Node en later Schaarbeek. "Vroeger zwom ik meestal in de top drie op Belgische kampioenschappen. In 1985 ben ik gestopt. Mijn vader was net overleden en ik ging voor mijn moeder zorgen. In 1998 stierf mijn man en heb ik de draad weer opgepikt. Ik had toch niets meer omhanden..."

Van Obberghen trok haar zwempak opnieuw aan en ging naar het zwembad van Schaarbeek, maar daar mocht ze pas 's avonds het water in, na de clubs. Lang duurde dat niet, want ze ontmoette op een wedstrijd haar oude zwemmaatje Eliane Pellis. "Ik kende Eliane uit mijn jeugd, we hebben vroeger nog samen gezwommen. Ze vroeg me bij haar te gaan zwemmen in het Antwerpse Wezenberg-bad. Aanvankelijk vond ik het te ver, nu wil ik er niet meer weg. We hebben er een eigen couloir en zwemmen twee keer per week tussen 11.30 en 13 uur, drie keer als er een competitie is. Zo heb ik mijn bezigheid."
De Brusselse senior maakt er deel uit van een groepje zwemsters die uit alle hoeken van het land komen. Ze trainen onder de vleugels van Betty De Herdt.
Sinds 2004 reist Van Obberghen de wereld rond en rijgt ze de wereldtitels en -records aan elkaar. "Sindsdien heb ik op EK's en WK's bijna altijd in de top twee gezwommen. In 2007 heb ik bijvoorbeeld drie keer goud behaald op het EK in het Sloveense Kranj. Ik heb ook heel wat wereldrecords op mijn naam staan, daar maak ik echt een doel van. Eerder dit jaar heb ik er twee gebroken in Beveren, een in Nijlen en drie in Eindhoven. Allemaal in schoolslagdisciplines."

De vele titels hebben Van Obberghen een aardig gevuld doosje vol medailles opgeleverd. Ze pakt er met plezier mee uit, maar echt veel waarde hecht ze niet aan de stukjes metaal. "In Kranj heb ik er een aan mijn coach gegeven, omdat ze dat graag heeft. En in Eindhoven heb ik er een aan een bevriende zwemmer gegeven. Ik had er toch drie gewonnen, en wat doe je ermee? Als ik er niet meer ben, belanden ze toch in de vuilnisbak. De herinneringen zijn het belangrijkste."

Wijn en friet
Hoe doet ze het toch, zullen veel mensen zich afvragen. Een toverformule blijkt er niet te zijn. "Ik heb mezelf nooit iets ontzegd en let niet speciaal op mijn eten. Ik drink twee glazen wijn per dag en geniet wel van een pakje frieten. Ik verdik gewoon niet zo snel. Ook in het water gaat het vanzelf. Iedereen zegt dat ik mooi zwem. Je hebt er die op kracht zwemmen, maar ik doe het op souplesse."

Van Obberghen komt nu in een hogere leeftijdscategorie uit (80-84): in november wordt ze tachtig. Het 'verlost' haar meteen van haar grootste concurrente, beste vriendin Eliane Pellis. "Ik wil steeds beter en sneller zwemmen. Ik zwem nu ook crawl, de 400 en de 800 meter. Vroeger mocht je geen crawl zwemmen als je schoolslag zwom. Dat was niet goed, zeiden ze. Nu moet je alles doen. Ik ben er onlangs mee begonnen en zet goede tijden neer. Wellicht word ik de beste in mijn categorie. Op mijn verjaardag (27 november, red.) zijn het de Belgische kampioenschappen lange afstand in het zwembad van Molenbeek. Daar ga ik resoluut voor een medaille."

"Mijn dromen? Mijn eigen records breken. Veel zal dat niet meer zijn, want mijn tijden zijn nu al zeer scherp."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni