Street food: vijf tips voor de gulzige globetrotter

Geflipte food trucks, rondrijdende kraampjes, afhaalcantines… Er bestaat geen twijfel over: deze zomer trekt culinair Brussel eropuit.

Onder invloed van de populaire stadspicknicks en de wildgroei aan speciaal daartoe bestemde accessoires - veldflessen voorzien van filters, lunchkits voor in de openlucht of capsules met etherische detoxoliën om op plastic flesjes water vast te schroeven… -, hebben heel wat spelers in de voedingssector de kriebels in de benen gekregen.

Zoals wel vaker komt die trend ons vanuit het westen aanwaaien. Ditmaal is het New York dat de toon zet in de gekte rond het reizende eetcircus, met de buzz die rond de food trucks hangt. Die restotrucks zijn de nieuwste vondst van jonge chefs om te ontsnappen aan de angstaanjagend hoge prijzen van de vierkante meters in Manhattan.

Eerder dan snel snel een zielloze snack de wereld in te sturen, bereiden deze restaurants op wielen nauwgezet gezonde en verfijnde gerechten - die overigens meedingen naar de Vendy Awards, een jaarlijkse ceremonie die het beste dat de reizende keuken ons te bieden heeft in de bloemetjes zet.

Brussel heeft meteen aangehaakt bij deze nieuwe beweging, hoewel, goddank, de street food net zo goed wordt verdeeld door cabines die stevig in de aarde staan.

Keep On Toasting opereert vanuit een truck die zeer aanwezig is in het straatbeelds. Achter de carrosserie vinden we Jean-Baptiste Nyssen, de chef die eerder al La Quincaillerie en Yume bestuurde. Met veel zorg poetst de man het blazoen op van de zo vaak veronachtzaamde croque-monsieur. Hoe? Met goede leveranciers - Le Bon Pain, Brussels Ketjep… - en een aardige dosis creativiteit, zoals bijvoorbeeld bij de Croq'Indien, die verse kaas met tandoorikruiden, wortels, citronella en gemalen kardemom vermengt. Maar ook de Croq'British is een voltreffer, met roereieren, prinsessenbonen, peterselie, stilton en spekreepjes. Daarbovenop trakteert Nyssen elke dag op een huisgemaakt dessert: pudding van melkchocolade,panna cotta met viooltjesparfum…

Van bistronomische kant is El Camion een aanrader. Aan het stuur van dat oude, mobiele tandartsenkabinet uit het Luik van de jaren 1970 zit Joël Geismar, die we al achter het fornuis van Café des Spores ontwaarden. Bezeten door een gastronomische cultuur die tegelijk complex en volks is, heeft Geismar grote achting voor goede producten - worsten, gemaakt van ingrediënten uit eigen streek, met eekhoorntjesbrood, Tierenteyn-mosterd, natuurwijnen en Cantillon-bieren -, maar net zo goed voor gerechten die verfijnd zijn en makkelijk te eten - we herinneren ons nog zijn uitstekende vleesballetjes uit de stoofpan, met asperges, erwten en noten.

Heel leuk is ook Mellow, een nomadisch adresje dat meer weg heeft van een aanhangwagen dan van een food truck: het gaat om een roze bol met frozen yoghurts die je naar ver vervlogen tijden terugkatapulteren. De yoghurts, gemaakt op basis van biomelk, zijn van een prima kwaliteit. Als vrolijke toets kun je kiezen voor drie van de 25 toppings - huisgemaakte coulis, stukjes Oreo-koekjes, vers fruit, karamel… Noémie De Clercq, de bedenker van het concept, staat ook op Apéros Urbains, het Brussels Summer Festival en La Garden Party in het Jubelpark.

Als pionier in de Brusselse street food-scene, kun je niet om Noordzee heen, opgericht door Wouter Vermeulen. De vishandel reikt de hand uit naar zijn klanten met een Fishbar, een bijzonder populaire toog waar je oesters, op een bank gekweekte mosselen, garnalenkroketten, vissoep, sashimi, vis gebakken a la plancha, caracoles… en natuurlijk maatjes verorbert!

We stippen graag ook Pappilia bij het Flageyplein aan. Deze plek, tegelijk traiteur en delicatessenhandel, verkoopt meeneembereidingen als wraps, panini en broodjes die bijzonder origineel uit de hoek komen. Zoals het broodje Vexé - geboren uit de smaakvolle voorkeuren van een van hun klanten - dat vrolijk vleesbrood, raketsla en, wat jammer genoeg een zeldzaamheid is geworden, huisgemaakte tartaarsaus met elkaar verzoent.

INFO
  • De omzwervingen van Keep On Toasting kun je volgen op www.keepontoasting.be.
  • El Camion houdt maandag halt op de markt van het Van Meenenplein en donderdagnamiddag op de markt van het Albertplein: www.elcamion.be.
  • De roze bol van Mellow is te volgen via Facebook (www.facebook.com/welovemellow): checkthis.com/welovemellow.
  • Noordzee (02-513.11.92) ruist in de Sint-Katelijnestraat 45 en is open van dinsdag tot en met donderdag tussen 9 en 17.00u, op vrijdag en zaterdag tot 18.00u en op zondag tot 20.00u: www.vishandelnoordzee.be.
  • En lekkerbek Pappilia (02-648.96.66) blijft staan in de Brouwerijstraat 71 in Elsene en is open van maandag tot en met zaterdag tussen 11 en 20.00u.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel