Stripfiguren doen een freeze

© Saskia Vanderstichele

Gebrom van drilboren en gepiep van krakend ijs sluipen vanonder de witte iglo op het Paleizenplein. Wanneer Zazie samen met vijfde- en zesdeklassers van Vier Winden binnenglipt, zijn ijsbeeldhouwers er volop aan het hakken en houwen. Uit grote blokken ijs kappen ze striphelden, in 3D! We gaan op herkenningstocht langs de Kuifjes, Kiekeboes en Robbedoezen in wording. Het is er spekglad! En koud, min tien graden!!!

'Rustig ademen en ontspannen! Wie verstijft, krijgt het nog kouder. Want dan stroomt je bloed niet meer goed door je lijf. Kijk, ik draag zelfs geen handschoenen,’ toont Christian ons, terwijl onze ademwolkjes langzaam vervliegen. Hij verwelkomt ons op de set van Brussels Ice Magic. Het thema van het ijssculpturenfestival is ‘strips’.

Glad ijs
‘Een glijbaan!’ is het eerste dat Assma en Salaheddine opvalt. ‘Maar nu zou het nog puntig voelen aan je poep, hoor!’ ziet Nisrine meteen. ‘En fris,’ lacht Ilias. De steile glijbaan is inderdaad nog niet af.

Een kunstenaar is Gargamel nog wat aan het bijschaven aan zijn wenkbrauwen, zodat hij boos genoeg kijkt. Panoramix, de priester uit de Asterix-strips, is net af. Hij ziet er nog wat waterig uit. ‘Hij moet nog aanvriezen,’ legt Christian uit. En Idéfix, het hondje van Obelix, moet nog gemaakt worden.

IJs uit Canada
Maar vanwaar komt al dat ijs?! ‘Elke dag voeren vrachtwagens nieuwe blokken aan, van 50 kilo tot twee ton! In totaal krijgen de kunstenaars 410 ton ijs,’ toont Christian. ‘We gebruiken natuurlijk ijs, maar ook ijs dat in een fabriek wordt gemaakt. Het natuurlijke ijs komt uit Canada. Ongeveer een jaar geleden is het er uit een meer gekapt en koel bewaard. Als wij het nodig hebben, wordt het per boot opgestuurd naar de haven van Antwerpen.’

Kunstenaars overwinnen de kou
‘Maar hebben jullie het dan echt niet te koud?’, vraagt Soumaya aan de kunstenaars. ‘Wij komen uit Quebec, uit Canada. Dus we zijn wel wat kou gewend, hoor,’ lachen ze. Andries zou wel een handje willen toesteken. ‘Maar ik zou eerst wel een flinke baard laten groeien. Dan heb je het warm aan je wangen.’

Hongaren, Finnen, Polen, Grieken,... werken hier broederlijk naast elkaar. ‘De Canadezen zijn de meesters onder de ijsbeeldhouwers. Ze kunnen heel precies menselijke figuren maken. Hun werktuigen maken ze ook zelf. Dan spieken ze naar elkaars materiaal, want het zijn concurrenten, hoor! Ze willen allemaal het beste beeld maken. Wist je dat sommigen van hen vroeger bakker of patissier waren?,’ verklapt Christian.

Sanaa kijkt aandachtig naar hoe een artiest aan het beitelen is aan het kasteel Molensloot, waar Kapitein Haddock woont en waar Kuifje ook vaak langskomt. IJssplinters spatten in zijn ogen, zo lijkt het. ‘Maar het doet precies geen pijn,’ merkt ze op.

We struikelen even later ook bijna over een kabel en een strijkijzer. Een strijkijzer?? ‘Ja, Daarmee krijgen de artiesten het ijs glad en glanzend.’

‘De figuren zijn zo gedetailleerd,’ bewondert Andries. Ook Mohammed had niet gedacht dat je met ijs zo’n mooie dingen kan maken. ‘Vooral die 3D-dimensie is keicool!’
‘Hé, dat is de Rode Ridder,’ roept Niels. En Marsipulami, Spiderman & Wolverine, de broers Jansen & Janssen, en Joe, William, Jack en Averell Dalton!... We trekken onze handschoenen uit en geven de beeldhouwers een daverend applaus. Ze glunderen vanop hun hoge werkladders.

Nu al zomer?
En hoewel Zazie het van dat handengeklap ook helemaal warm heeft gekregen vanbinnen, zijn onze vinger- en teentoppen wel ijsklompen geworden. Tijd om ons te reppen uit deze diepvriezer! Als we buitenkomen, zijn we in de war. ‘Het is zomer, het is warm!’ roept Hanna uit. Dit was de ideale remedie tegen onze winterdip!

Benieuwd naar het eindresultaat? Brussels Ice Magic is te bezoeken tot 9 februari 2014.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel