Trainworld lokt al 64.000 bezoekers: 'Treinen raken iedereen'

© Joachim Nijs

Trainworld opende in september de deuren en het bezoekersaantal piekt al boven de 64.000. Het treinmuseum mikt jaarlijks op 100.000 bezoekers. Families, gepensioneerden, Belgen en toeristen komen allemaal over de vloer. "Na de opening vroegen we aan bezoekers van waar ze kwamen. We stopten daarmee om lange wachtrijen aan de kassa te vermijden."

Het maximum aantal bezoekers bedraagt tot nu toe 2.400 mensen op één dag. "Ze komen altijd gespreid over de hele dag en het museum heeft een grote oppervlakte van 8.000 vierkante meter. Opstoppingen zijn er dus gelukkig nooit", zegt Daisy Dalcette van Trainworld. Tijdens de weekends en in de schoolvakanties is het treinmuseum het populairst.

Per dag bezoekt gemiddeld ook één klas het museum. Tot nu toe kwamen er al tachtig schoolgroepen. Scholieren krijgen een interactief lespakket voorgeschoteld, met een kniptang om juiste antwoorden uit te prikken.

Gepensioneerde spoorwerker
Het museum mikt op iedereen, niet alleen op jonge bezoekers. "Treinen raken echt alle mensen. Gepensioneerden halen hier herinneringen op aan hun oude tijd. Een man die zelf veertig jaren aan de sporen had gewerkt bracht zijn achterkleinkinderen mee tijdens een familie-uitstap."

Ook toeristen vinden hun weg naar het museum in Schaarbeek. "Als de stapel folders bij de ingang geslonken is zien we dat er ook veel Engelstalige en Duitstalige mensen zijn gekomen." Voor promotie rekent Trainworld op partners zoals Visitbrussels en Wallonië-Brussel Toerisme.

Populaire topstukken
Bijzondere pronkstukken zoals de Type 12 Atlantic stoomtrein en het originele wachthuisje waarrond Trainworld gebouwd is wekken veel interesse. "De interactieve treinsimulator oogst heel veel succes. Iedereen bestuurt daarin graag eens een trein. Je rijdt ermee door futuristische landschappen en langs het station van Schaarbeek."

Als Trainworld de doelstelling van 100.000 bezoekers haalt, hoort het museum bij de toeristische trekpleisters van het gewest. Het Belgische Stripmuseum in de Zandstraat lokte in 2014 een recordaantal bezoekers, met meer dan 216.000 stripliefhebbers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook