Défilé in het teken van bevrijding van België

© Antonio Ponte

Het militaire défilé op de nationale feestdag staat dit jaar in het teken van de bevrijding van België tijdens de tweede Wereldoorlog. De bevrijding is in september precies 75 jaar geleden.

Naar aloude gewoonte trekt het défilé ook deze nationale feestdag weer door de straten van de hoofdstad. Om vier uur start de militaire parade in de Koningsstraat en maakt van daar een rondje om het Warandepark langs het Paleizenplein en de Hertogstraat. Om kwart over vier scheert ook het luchtdefilé over het park.

Bijzonder dit jaar is de focus op de bevrijding van België, in september precies 75 jaar geleden. Een bijzonder rangement van oud-strijders, die meevochten tijdens de verlossing, paradeert daarom ook mee in het militaire défilé. Daarnaast krijgt de parade een sectie met voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog.

Traditionele nationale feestdag

Uiteraard staat er rond 21 juli heel wat meer te beleven dan alleen het aanschouwen van de parade. Succesformules als dansfeest Bal National, al op 20 juli, en de gigantische mosselen-frietsouper Resto National op het Vossenplein staan respectievelijk voor de zestiende en de achtste keer op het programma. Meer een zanger dan een danser, dan kan je, ook op het Vossenplein, tijdens Bruxelles zingt meekwelen. En mag de muziek iets artistieker, dan treedt ook het Nationaal Orkest aan de vooravond van de feestdag op voor hun gebruikelijke concert in Bozar.

De meeste bezienswaardigheden in het stadscentrum zijn gewoon open. Zo kan je op de feestdag afzakken naar het Muziekinstrumentenmuseum of het Magrittemuseum. Iets unieker: ook het museum van de Nationale Bank van België zwiert op de nationale feestdag zijn deuren open. Normaal kan je daar alleen van maandag tot vrijdag tijdens de werkuren terecht. Een uitgelezen kans dus om ook hier eens een blik achter de schermen te werpen.

Het zwaartepunt van de activiteiten ligt in het Warandepark. Daar geven tientallen organisaties de hele dag initiaties en workshops. Je leert er vliegvissen, kan op de foto met de Noirauds en natuursportvereniging Altiplay zet zelfs een hoogteparcours op, om in de bomen van het park te klimmen.

Om elf uur sluiten de feestelijkheden af met alweer een klassieker. Een spectaculair vuurwerk op muziek dat je het best bewondert vanop het Paleizenplein.

NATIONALE FEESTDAG 21/7, verschillende locaties

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?