Hallepoortmuseum opent expo over poppenhuizen

© Hallepoortmuseum

Met de tentoonstelling Little Life wil het Hallepoortmuseum de bezoeker het huiselijke leven van de burgerlijke families uit de late 19de en begin 20ste eeuw leren kennen. Het doet dat aan de hand van een handvol klassieke poppenhuizen.

Het dagelijkse leven in huis is al sinds mensenheugenis een onuitputtelijke inspiratiebron voor het kinderspel. Met poppen, poppenhuizen, fornuisjes en meubeltjes verzinnen kinderen verhalen en bootsen ze de huiselijke bezigheden van volwassenen na. Aan het einde van de negentiende eeuw was dit soort speelgoed evenwel voorbehouden voor meisjes uit de rijkere klassen.

Aan de hand van zes poppenhuizen, verschillende poppenkamers en speelgoedmeubilair uit de periode 1850-1920 vertelt de expo Little Life hoe een woning, het interieur en het dagelijkse leven van een burgerlijke familie er destijds uitzag. Voor de tentoonstelling putte het museum uit de collectie van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, aangevuld met topstukken uit het Speelgoedmuseum in Brussel en Mechelen en het Musée de la Vie Wallonne in Luik.

De expo is er op maat van jong en oud. De geschiedenis van onze wooncultuur komt aan bod, terwijl er voor de kinderen talrijke opdrachten voorzien zijn en ze zelf aan de slag kunnen met de tentoongestelde huizen. Op de speelzolder ten slotte kunnen ze zich ook uitleven in een levensgroot poppenhuis.

> Little Life. 17/11/2017 > 25/11/2018, Hallepoortmuseum, Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Offscreen: cultfilmfestival reist door de tijd
  • Afropolitan: la monde inspirée par l'Afrique
  • Cabane: home is where the heart sings
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement