De primeur van Palace: Netflixfilm twee dagen voor release op het grote doek

Cinema Palace op de Anspachlaan heeft een primeur beet. Voor het eerst komt een Netflixproductie in ons land uit op groot scherm, nog voor hij op het streamingplatform verschenen is. Al lijkt dat vooral te wijten aan een laissez-faire van de Amerikaanse videogigant.

Op vrijdag staat Roma, de nieuwste film van Alfonso Cuarón op Netflix. Een passieproject in zwart-wit voor de Mexicaanse succesregisseur, voor Netflix vooral de kans om eindelijk een felbegeerde belangrijke filmprijs binnen te rijven.

Filmrecensenten zijn het er dan ook over eens. Roma is visueel verbluffende cinema. Het is op de Golden Globes waarschijnlijk de grootste concurrent voor ons eigen Girl en de gok die Netflix met de atypische film genomen heeft, zou dus wel eens kunnen lonen.

Maar, volgens onze eigen recensent Niels Ruëll is er een belangrijke kanttekening. “Echte filmliefhebbers gaan dit soort films in de bioscoop kijken.” En daar springt Cinema Palace in de bres voor de Belgische filmfanaten. Vanaf vandaag kan je de film er al gaan bekijken, en dat terwijl hij dus pas vrijdag op het streamplatform verschijnt.

Onduidelijkheid over de Belgische voorsprong

Waarom Belgen twee dagen voorsprong krijgen is niet duidelijk. COOPR, het bedrijf dat in ons land de PR voor Netflix onderhoudt, weet alleen dit: “De film krijgt een wereldwijde Netflixrelease, en daarnaast loopt hij ook in een beperkt aantal cinema’s.” In de VS is de film bijvoorbeeld al sinds november in de zalen, maar daar heeft dat te maken met de selectiecriteria voor de Golden Globes en de Oscars waar Netflix zo op aast.

De persdienst van Netflix reageerde niet op onze vragen en ook van de antwoorden van Cinema Palace worden we niet meteen wijzer. “Wij houden ons aan wat Netflix ons gevraagd heeft, vragen over de releasedatum moet je aan hen stellen. We tonen de film omdat we geloven in Roma. Dit is echt een film die het verdient van op groot scherm gezien te worden.”

“Volgens mij heeft het vooral praktische overwegingen” zegt Niels Ruëll. Traditioneel gezien komen nieuwe films op woensdag in de zalen, terwijl Netflix zijn films op vrijdag lost.” De twee dagen vroegere release lijkt dan ook vooral uit praktische overwegingen. En een kleine cinema in Brussel is niet meteen een grote bedreiging voor een gigant als Netflix. De communicatie van Palace lijkt die theorie ook te bevestigen. Er wordt niet gesproken over een avant-première en die vroegere releasedatum wordt ook niet extra benadrukt.

Cinemalandschap in twee kampen

Toch verdeelt de cinemarelease het bioscooplandschap in twee kampen. Je hebt wel zalen zoals Palace, die meestappen in het Netflixverhaal, maar er komt ook felle kritiek. Het bedrijf wordt al lang verweten dat het de bioscopen ruïneert. Netflix stapt met hun bioscoopreleases namelijk af van het traditionele window, dat voorschrijft dat er een periode moet zijn waarin de film alleen in de cinema te zien is, voor hij bijvoorbeeld op tv of in ondemandcatalogi komt.

In België bestaat er geen officiële wetgeving rond dat window, maar is er wel een soort ongeschreven regel dat je vier maanden wacht nadat de film in de bioscoop kwam. Netflix zet dat nu op de helling. “We zijn voorstander van een vernieuwing van de wetgeving” klinkt het bij Palace. De bioscoopwetgevig in ons land is dan ook al meer dan 50 jaar oud. “Het is hoog tijd voor een update, en eentje waar de filmliefhebber bij gebaat is.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?