review

'Donbass': nog grimmiger, militanter en grotesker

Onze score

Hoe beschrijf je de hel van een hybride oorlogssituatie die de mens hopeloos corrumpeert? Sergei Loznitsa, de regisseur van baanbrekende documentaires als Maidan, probeert het met een voortzetting van de bizarre mix die een succes maakte van de speelfilm A gentle creature, een wanstaltige afspiegeling van het ontmenselijkte Rusland van president Poetin.

Donbass is nog grimmiger, militanter en grotesker. Gecontroleerd grotesk, niet ik-doe-zomaar-wat grotesk. Geïnspireerd door filmpjes die Loznitsa online terugvond, toont hij in dertien vignetten hoe het eraan toegaat in het Donetsbekken. In die regio in Oost-Oekraïne smeult nog altijd een oorlog die niet kan opflakkeren zonder geopolitiek dramatische gevolgen.

Door Rusland gesteunde pro-Russische separatisten strijden er met het door vrijwilligers en dubieuze paramilitaire groeperingen gesteunde Oekraïense leger. Niet het conflict wordt getoond maar de ineenstorting van een samenleving: corruptie woekert, fatsoen verdwijnt, de middeleeuwse schandpaal is terug en nieuwsitems worden zonder blikken of blozen geënsceneerd. Loznitsa suggereert dat de realiteit in Donbass ongecontroleerd grotesk is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?