Marilyn Monroe, made in France

Geinig filmpje: made in France door ene Gérald Hustache-Mathieu die zelf wellicht liever made in America was. Hij kijkt in elk geval op naar Joel en Ethan Coen en dus ook naar de vele regisseurs die de broers inspireren.

Het koudste dorpje van Frankrijk, Mouthe, wordt gefilmd alsof het een van de locaties was in Fargo. Een schrijver met een writer's block (Jean-Paul Rouve) waant zich James Ellroy en bijt er zich vast in de mysterieuze dood van de lokale ster. Hij achterhaalt dat fotomodel, kaasengeltje en weervrouw Candice Lecoeur (de onderschatte Sophie Quinton) zich helemaal vereenzelvigde met Marilyn Monroe. Ook Candice kon niet van de pillen blijven en had relaties met een kampioen met losse handjes, een schrijver en een president. Passages uit haar dagboek leiden tot flashbacks.

Dood is Candice nog steeds in staat om de gebeurtenissen te becommentariëren. Ze spreekt in snedige oneliners die niet zelden vertalingen zijn van spitante quotes van Monroe. Knipoog volgt op knipoog. Dat vermoeit na een tijdje, zeker wanneer je beseft dat het bij parodiëren en plagiëren zal blijven. Een eigen smoel, een eigen verhaal heeft Poupoupidou niet. Gelukkig verknoeit dat de film niet. De uitwerking van het concept is redelijk goed. De plot moet de film niet dragen: men waagt zich aan verschillende vormen van humor en soms zelfs met succes.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Belarus tripping: cinema vrom the edges of Europe
  • Gabriel Rios & The Colorist Orchestra
  • Histoire de la violence: Édouard Louis vire au théâtre
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement