review

'The old man & the gun': Robert Redford in de avondzon

Onze score

The old man & the gun zwaait filmster Robert Redford uit. Niet op een morbide maar op een mooie manier: met een laatste glansrol in betoverend avondlicht.

Robert Redford kondigde vorige zomer zijn pensioen aan, om dat meteen te betreuren. De ster uit All the president’s men en The horse whisperer moet zelf uitmaken of hij aan de verleiding weerstaat om nog films te maken. Aan The old man & the gun zal dat niets veranderen. Die film zal blijven aanvoelen als een mooi, occasioneel aangrijpend afscheid.

Een halve eeuw na zijn doorbraak in Butch Cassidy and the Sundance Kid speelt Redford opnieuw een outlaw. Forrest Tucker rekent tijdens bankovervallen meer op zijn charisma dan op zijn wapen. Gaandeweg ontdekken we dat hij eerder voor de kick en het plezier banken berooft dan voor het geld.

1650 the-old-man-the-gun2

Zijn hele leven heeft hij niet anders gedaan. Brengt de liefde van een weduwe met veel land en weinig geld (Sissy Spacek) hem op het rechte pad? Zal de hardnekkige politiespeurder (Casey Affleck) hem klissen? De spanning wordt met opzet niet opgevoerd.

De toon is zacht, de sfeer ontspannen en Redford krijgt alle gelegenheid om nog een keer te demonstreren waarom hij als filmster 50 jaar meeging: omdat hij kan acteren, stijl heeft en gezegend is met een ontwapenende glimlach, een guitige oogopslag en een fysiek die de verleiding vergemakkelijkt. Regisseur David Lowery haalt alles uit de kast om Redford te laten schitteren. Hij filmt hem in magnifiek schemerlicht, trekt tijd uit voor mijmeringen over de tijd die voorbijgaat, romantiseert zijn personage en verwijst royaal naar Redfords vorige filmrollen. Daar wordt een mens week van.

Maar de film in zijn geheel is minder sterk dan we gewoon zijn van de regisseur van kleinoden als Ain’t them bodies saints en A ghost story. Helemaal op het einde verschuift hij de aandacht weer van Redford naar Redfords personage. Het verhaal van de bejaarde gentleman-overvaller blijkt gebaseerd op ware gebeurtenissen. Maar wie kan dat wat schelen als je zo overduidelijk Robert Redford uitzwaait? 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?