| Spelende kinderen: beeld uit de documentaire 'Brussel, een tocht door de stad'.

Straten spelen hoofdrol in nieuwe docu over Brussel

LV
© BRUZZ
01/05/2019

Geen levende stad zonder levende straten en pleinen. Dat is het uitgangspunt van Brussel, een tocht door de stad, een nieuwe stadsdocumentaire gemaakt door Luc Jabon. BRUZZ mag tickets weggeven voor de avant-première bij Bozar.

Trailer van Brussel, een tocht door de stad.

Onder Nederlandstaligen is Luc Jabon geen household name, maar deze geboren en getogen Brusselaar, ondertussen woonachtig in de Rand, kan terugblikken op een lange carrière in film en televisie. Hij schreef scenario’s voor tal van langspeelfilms en televisiereeksen, onder meer voor de Franstalige openbare omroep RTBF. Later ging hij zich ook toeleggen op het maken van documentaires.

De voorbije twee jaar werkte Jabon aan Brussel, een tocht door de stad. Daarin vertellen bijna dertig Brusselaars over hun stad. Wijze oude mannen zoals historicus Roel Jacobs of filosoof Philippe Van Parijs, maar ook kunstenaars, sociale werkers, een cafébaas en mensen van een wijkcomité. “Ik wilde geen buitenlandse experts laten opdraven, maar het woord geven aan mensen van hier”, vertelt Jabon.

De hoofdrol wordt echter opgeëist door de straten en pleinen van de stad. “Er zijn al verschillende goede films gemaakt over Brussel, maar die gaan over de diversiteit van de stad, de architectuur, of de politiek. Ik zocht een nieuwe invalshoek en heb die gevonden in de stedelijke ruimte. Ik koos enkele plekken zoals het kanaal, de Marollen, de Europese wijk en het Sint-Gillisvoorplein om het verhaal van Brussel te vertellen. Met een andere selectie zou je een ander verhaal kunnen maken, maar anders dan Parijs is Brussel dan ook niet te definiëren door twee of drie plekken.”

Flaneren

De straten en pleinen vertellen soms iets over het verleden van Brussel, bijvoorbeeld hoe de overwelving van de Zenne de stad veranderd heeft. Maar het gaat ook over heel hedendaagse kwesties. “Tijdens het maken van de film besefte ik dat we momenteel op een keerpunt zitten”, aldus Jabon. “Mensen zijn opnieuw begaan met de inrichting van de openbare ruimte en we stellen de plaats van de auto in vraag. We leren opnieuw flaneren in plaats van ons gewoon te verplaatsen van A naar B. Het is ook in de openbare ruimte dat we de sociale cohesie kunnen versterken. In een straat met veel verkeer kennen buren elkaar niet.”

Brussel, een tocht door de stad levert voer voor debat, maar dringt geen mening of conclusie op. Bij afwezigheid van een commentaarstem vormen de vele sprekers een mozaïek, net zoals Brussel een lappendeken is van uiteenlopende wijken en culturen.

Daarnaast zien we heel wat sfeervolle stadsbeelden, waarbij de geluiden van de stad samen met de groovy soundtrack, speciaal gecomponeerd door de jonge Brusselse jazzmuzikant Martin Salemdi, de kijker helemaal onderdompelen. “Zo heb ik de poëzie van de straat proberen vatten”, besluit Jabon.

Affiche traversée urbaine

Affiche van de film.

Vertoningen

'Brussel, een tocht door de stad' of 'Bruxelles, une traversée urbaine' gaat donderdag 2 mei in avant-première in Bozar. De vertoning kadert in het Irisfeest.

BRUZZ mag vijf duotickets weggeven. Gegadigden sturen best snel een e-mail naar win@bruzz.be

Daarna volgen nog vertoningen ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van stadsvereniging Arau (9 mei) en in pop-upbioscoop Kinograph (11 mei).

Vanaf 15 mei is de documentaire vervolgens te zien in bioscoop Vendôme.

Eind juni dingt de film ook nog mee naar de prijzen op het festival Brussels in Love.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Film

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni