Hang-out: Allee du Kaai

Kevin Van den Panhuyzen
© BRUZZ
11/07/2018

Tijdens de zomermaanden gaat BRUZZ op zoek naar plekken in Brussel waar het goed hangen is. Een ode aan de luie leegte die de creativiteit aanwakkert. Eerste aflevering: Allee du Kaai.

Een doordeweekse avond aan Allee du Kaai. Terwijl de zon ondergaat, steekt een groepje mannen een barbecue aan in een hoek van het grasveld. Hier en daar chillen jongeren in het gras en proberen enkele skaters nieuwe tricks uit in de skate bowl. Die bowl heeft PIM NOTEBAERT (24) met vrienden gemaakt. Zelf woont hij aan de Ninoofsepoort, maar hier maakt hij al vier jaar deel uit van het meubilair.

jef1623 Allée du kaai Pim Notebaer c Kevin van den Panhuyzeb


Is Allee du Kaai veranderd in die tijd? “De laatste tijd komt er meer volk. Je merkt dat veel mensen, in plaats van naar een park of een pleintje te gaan, naar hier komen om creatief bezig te zijn.”
Wat voor mensen komen hier? “Mensen uit de buurt, mensen die hier voor niets anders dan het skaten komen, en ook veel graffitikunstenaars die gebruikmaken van de open muren. En mensen die van ik-weet-niet-waar komen om te barbecueën. Tijdens de weekends zitten het grasveld en de speeltuigen hier vol met kinderen. Een bonte mix.”
Hoe vaak kom je hier zelf? “Zeker wekelijks.”
Met wie? “Meestal met leden van onze skatecrew Mashers. Soms kom ik ook alleen, omdat ik weet dat er ’s avonds toch altijd volk zit. Skaten is het belangrijkste. Als ik even op mijn plank kan staan, is het goed.”
Wat vind je zo speciaal aan Allee du Kaai? “Deze plek heeft wat van een stukje Berlijn in Brussel. Het is een vrijhaven waar creatieve mensen kunnen doen wat ze willen en er ook effectief samen iets van maken, zonder al te veel op grote instanties te rekenen. Echte DIY. Allee du Kaai ligt ook dicht bij het centrum, langs het kanaal, op een plek waar je zoveel lawaai kan maken als je wilt. Allez, tenzij het van de bewoners van de nieuwe appartementsblokken aan de overkant afhangt.”
Dit wordt de laatste zomer van Allee du Kaai. “Ja, dat gaat wel iets doen met mij. Er komen twee nieuwe, fancy woonblokken, sportterreinen en een groot skatepark, maar zoals nu zal het er hier nooit meer uitzien. Ik hoop dat vzw Toestand een nieuwe plek vindt die evenveel mensen kan samenbrengen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , culture

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni