De puurheid van Tibet

Benjamin Tollet
© Agenda Magazine
23/02/2011
De dalai lama vroeg in 1959 aan de Tibetanen in ballingschap om er alles voor te doen om hun cultuur levend te houden. Namgyal Lhamo doet dat door te zingen. Haar nieuwste album Pure is een mooie collectie klassieke zang en folksongs. “Zonder concessies aan de westerse smaak, want we moeten de Tibetaanse cultuur zo puur mogelijk houden.”

Namgyal Lhamo heeft veel Tibetaanse opera gezongen alvorens voor haar laatste album Pure terug te gaan naar folksongs en klassieke zang. "Er zijn songs over compassie, over de natuur, over purificatie. Het is een erg spiritueel album," vertelt Lhamo aan de telefoon vanuit Utrecht, waar ze met haar Nederlandse man woont. "'Aa Dua' gaat over de mysterieuze schoonheid van het Tibetaanse landschap. 'Shalungtak' bezingt de natuur in onze mooie bergen, zo vreedzaam dat iedereen zou wensen daar te wonen… 'Ghampo Lhamo' is een nostalgisch lied over Lhasa (de hoofdstad van Tibet, bt) en Palden Lhamo, de beschermgodin van Tibet."

Aangezien het boeddhisme zo centraal staat in Tibets cultuur, is het haast niet te vermijden dat de meeste songs raken aan de religie, vertelt Lhamo verder. Zijzelf was drie jaar oud toen de dalai lama in 1959 vluchtte naar India. Al heel jong leert ze van haar moeder Tibetaanse klassieke en nomadenliederen. Als ze acht is gaat ze naar het Tibetaans Instituut voor Podiumkunsten in India, om zich te specialiseren in klassieke zeventiende-eeuwse zang- en volksmuziek en de traditionele opera. Ze leert er ook diverse Tibetaanse instrumenten bespelen."Ik heb er onze cultuur in de meest pure vorm aangeleerd. Zowel opera, muziek als dans, een zeer intensieve scholing. Het is die pure vorm van Tibetaanse cultuur die ik met mijn muziek vertegenwoordig, ook in Europa. Het behoud van onze cultuur door artiesten in ballingschap is essentieel, anders zal Tibet binnen enkele jaren geen culturele identiteit meer hebben."

De zangeres kijkt met lede ogen naar de situatie van haar land, dat sinds 1950 door China wordt bezet. "De Tibetanen zijn er nu een minderheid. De Chinezen dicteren de wet, de Tibetaanse cultuur moet eraan geloven. Alles is verloren aan het gaan. Onze muziek, onze cultuur… Onlangs hebben ze zelfs op school de Tibetaanse taal verboden. De mensen hebben zich daartegen verzet, je kunt filmpjes van het straatprotest vinden op YouTube."

Of er een reële kans op verandering bestaat in de nabije toekomst? "Het is altijd beter te zeggen dat ik het hoop. Mijn hart zegt dat het zal veranderen." Lhamo is het eens met de stelling dat het Westen niet echt geeft om Tibet. "Dat is precies het probleem. Maar, weet je, alles is in constante evolutie. Er is niets in de wereld wat nooit zal veranderen. Iedereen verdient een normaal leven. Daarvoor bid ik. En ik vraag dat iedereen die iets te zeggen heeft, zijn verantwoordelijkheid opneemt."

wanneer: 25/02/2011 om 20.00
ticket: € 10 (gratis voor leden)
waar: Muziekpublique, Théâtre Molière, Naamsepoortgalerij, Bolwerksquare 3, Elsene
info: 02 217 26 00 en info@muziekpublique.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni