Ialma, modern met een snuif traditie

Het Brussels-Galicische vocale kwintet Ialma bestaat tien jaar en viert dat met het album Simbiose. Daarop stelt de groep in tien songs zijn ‘land’, de Spaanse regio Galicië, voor. “Elk nummer is een tafereel met een bepaalde sfeer. We hebben telkens een Galicische artiest uitgenodigd die een speciale band met de groep heeft,” zegt Veronica Codesal, een van de vijf zangeressen van Ialma die ook bij Urban Trad zingt.

"Wij zijn verzot op eten, dus gastronomie moest er zeker bij, net als wijn. (Lacht) Schrijver Xavier Queipo schreef op onze vraag voor het eerst in zijn leven een lied - over immigratie, hij is zelf acht jaar geleden naar Brussel geëmigreerd. En er is een traditionele danser die intussen kampioen hiphopdans geworden is." Sinds Cem Voltas, hun vorige project waarbij 22 artiesten op scène stonden, waarvan veel dansers, kreeg de groep zin om meer aandacht te besteden aan de enscenering van zijn concerten. "Vóór Cem Voltas waren de optredens van Ialma erg statisch. We durfden niet te dansen, nochtans zijn we allemaal geschoold als traditionele danseressen. Dans toevoegen aan onze nieuwe show was een logische stap."

Komen ook nog aan bod op Simbiose: film, straatkunst, tekenen, humor en design. "Wij willen geen traditioneel folkimago," zegt Marisol Palomo. "Weg met de traditionele kostuums en lederen sandalen! Onze stylist David Aranda ontwierp voor ons moderne kledij met een snuifje traditie. Dat past perfect bij onze muziek." Ialma is op tien jaar tijd geëvolueerd van een traditionele naar een modernere sound. Op 'Dance like a Galician', een cover van 'Walk like an Egyptian', trekken ze voluit de kaart van de moderniteit. Interessanter is de ontmoeting tussen Galicischefolk en de rap van El Puto Coke op '100 voltas'.

Simbiose verwijst ook naar de symbiose tussen de vijf vrouwen. "Moest er eentje van ons ontbreken, dan zou het Ialma niet meer zijn," zegt Codesal. "Elk van ons heeft haar verantwoordelijkheden: de ene is onze gps, de andere doet de boekhouding…," voegt Palomo toe. "Na tien jaar kunnen we toch zeggen dat we gemaakt zijn om samen te zijn. Al geef ik toe dat het soms moeilijk te beheren moet zijn voor onze manager, we zijn al bij al toch met vijf meisjes!" (Lacht)

Op het album bedanken de zangeressen ook de muzikanten die hen van in het begin volgden, zoals gitarist en muzikaal leider Pascal Chardome en accordeonist Didier Laloy. Codesal: "Zij hebben de Galicische folk via ons leren kennen en hebben meteen goed begrepen dat wij niet zoals de groepen van ginder willen klinken. Wij willen ons eigen ding doen, en de Belgische muzikanten hebben ons daarbij echt geholpen."

wanneer: 26/2/2011, 20.30
ticket: €18/20/22
waar: Cultureel Centrum van Sint-Pieters-Woluwe, Charles Thielemanslaan 93, 1150 Sint-Pieters-Woluwe
info: 02-773.05.88

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • Als één man achter Union, hoe de oude club weer hip wordt
  • Juicer Kylian: 'Deelsteps betalen mijn huur'
  • Bert Anciaux trekt lijst SP.A+: 'Nog één keer knallen'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Serge Aimé Coulibaly: épopéé d'une autre Afrique
  • De verzamelwoede van Benjamin Verdonck
  • Mike Yung: the sound of the underground
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement