Lore Binon en Ictus winnen Klara Award

© Ictus

Vrijdag werd voor de negende keer de rode loper uitgerold in Flagey. Daar zijn vanavond de muziekprijzen van cultuurzender Klara uitgereikt. De Schaarbeekse soliste Lore Binon en het Brussels ensemble Ictus vielen er in de prijzen.

De Klara’s zijn prijzen voor al wie zich in 2018 in de klassieke muziek, jazz en wereldmuziek liet opmerken, in binnen- en vaak ook buitenland. In totaal zijn er dertien prijscategorieën, twee daarvan werden veroverd door talent uit Brussel.

Lore Binon krijgt de prijs voor 'Jonge Belofte' van het jaar. De veelzijdige en muzikale persoonlijkheid stond vorig jaar al op de shortlist en sleepte dit jaar de hoofdprijs in de wacht. Eerder werd ze in BRUZZ magazine geïnterviewd. De soliste is thuis in het solo-liedrepertoire, muziektheater en houdt zowel van barok- als hedendaagse muziek.

Toen Binon vijf jaar was werd ze voor het eerst betoverd door de klanken van de viool. Haar muzikale loopbaan startte dan ook als succesvolle violiste. Pas jaren later ontdekte de Brusselse sopraan een nieuwe passie: haar stem. Tegenwoordig is ze een veelgevraagde soliste in binnen- en buitenland.

Ensemble van het jaar

De prijs 'Ensemble van het jaar' gaat naar Ictus. Da's een Brussels ensemble dat bestaat uit twintig muzikanten, en zich specialiseert in hedendaagse muziekcreaties. Zo werd Ictus gevraagd voor de opera Der verschwundene Hochzeiter op de Bayreuther Festspiele, een van de belangrijkste muziek- en theaterfestivals ter wereld. Het is voor het eerst sinds de première van de iconische Wagneropera Parsifal in 1802 dat op het festival een nieuwe opera gebracht wordt.

Bovendien werkt Ictus elk jaar samen met Bozar en Kaaitheater, waarbij het steeds experimenteert met dans, muziek en theater.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?